O elevă de la Colegiul Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, depistată cu scarlatină! Suspiciuni la o școală și la o grădiniță din municipiu

3191

O elevă de la cursurile primare ale Colegiului Național ,,Tudor Vladimirescu” (CNTV) din Târgu-Jiu a fost depistată, la finalul săptămânii trecute, cu scarlatină. Direcția de Sănătate Publică Gorj confirmă cazul, cu mențiunea că la CNTV nu există un focar, dar, chiar și în aceste condiții DSP a luat măsurile care se impun, dezinfectând sala de clasă unde învață eleva în cauză. Alte două cazuri, de la Școala 1 și Grădinița Nr. 8, nu au fost confirmate.

La finalul săptămânii trecute s-a înregistrat panică în rândul părinților de la Grădinița cu Program Prelungit nr.8 din Târgu-Jiu, după ce un preșcolar a fost suspect de scarlatină. Și fratele acestuia, elev la Școala Gimnazială nr.1 din municipiu, a manifestat stări similare scarlatinei, motiv pentru care și acolo a apărut suspiciunea de scarlatină. În urma analizelor, boala nu a fost confirmată pentru cei doi frați. Din păcate, scarlatina s-a confirmat după scurta vacanță intertrimestrială la o elevă de la CNTV. Din fericire, aici nu există un focar, acesta fiind declarat doar dacă cinci elevi contactează boală. DSP Gorj, prin purtătorul de cuvânt Elena Pițian, confirmă existența copilului bolnav la CNTV cu mențiunea că direcția a luat măsurile care se impun în acest caz. Restul elevilor din clasa unde este eleva bolnavă au fost controlați medical de către asistenta unității de învățământ și li s-a spus să ia vitamina C.
A.STOICA

Simptomele scarlatinei
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută, dată de diferite tulpini toxigenice de Streptococ B hemolitic de grup A(SBHGA), mai rar C sau G. Streptococul B hemolitic este o bacterie Gram pozitivă, cu structură complexă. Componentele structurale ale streptococilor de grup, A, C, G, şi diferitele substanţe eliberate de aceştia sunt răspunzătoare de mecanismul de apariţie al bolii. Simptomele scarlatinei: perioada de incubaţie este de 1-4 zile. Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, angină faringiană (durere de gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică, numită şi exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu. Iniţial, apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi – la nivelul plicilor de flexiune. Este micropapuloeritematoasă, aspră, nepruriginoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here