Moldovencele de peste Prut au cucerit Târgu-Jiul

562
starea civila facuta de minePatru femei originare din Republica Moldova au reuşit să prindă în mreje tot atâţia bărbaţi din municipiul Târgu-Jiu cu care au încheiat căsătorii în perioada anului trecut. Cununiile mixte oficializate de către autorităţile târgujiene în 2009 au fost în număr de opt. Dintre acestea, patru au fost încheiate între femei din Republica Moldova şi bărbaţi din Târgu-Jiu, şi în alte patru, protagonişti au fost un bărbat din Tunisia, un albanez, un italian şi un egiptean.

„Prima căsătorie mixtă oficializată în 2009 a fost în noaptea de 1 ianuarie, sub Poarta Sărutului din Parcul Central al municipiului, în care de origine străină a fost una dintre cele patru moldovence. Conform a ceea ce femeile mi-au spus, ele au poposit pe meleaguri gorjeneşti pentru a efectua studii universitare”, ne-a declarat Claudia Iscru, şefa Serviciului Stare Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Celelalte trei tinere de peste Prut au ales pentru cununie zilele de 13 martie, 1 iunie şi 22 iulie ale lui 2009. De altfel, egipteanul s-a însurat cu aleasa târgujiancă pe data de 23 mai, italianul pe 3 octombrie, tunisianul pe 22 aprilie, iar albanezul pe 1 noiembrie.
Cetăţeanul străin, însoţit de translator la semnarea actelor
Conform legilor în vigoare, pentru a se putea oficializa o astfel de căsătorie în care unul dintre soţi are o altă naţionalitate, acesta din urmă trebuie să posede permis de şedere sau paşaport de intrare în ţara noastră, dovadă din care să rezulte că străinul îndeplineşte condiţiile de fond prevăzute de legea sa naţională cu privire la încheierea căsătoriilor, certificat de naştere tradus legalizat, act de identitate, declaraţie notarială. „La fiecare căsătorie mixtă oficiată, soţul care nu era cetăţean român a venit însoţit de un translator. În cazul moldovencelor, acestea cunoşteau limba română şi nu a fost nevoie de un traducător”, ne-a mai spus Claudia Iscru.
Târgujienii care vor să-şi pună pirostriile în timpul săptămânii în orarul de lucru al Primăriei Târgu-Jiu nu trebuie să achite nici un fel de taxe, însă cei care vor să facă asta în week-end până la orele 14 vor plăti 100 de lei taxa de căsătorie, 30 de lei cea foto şi tot atât cea video. De asemenea, taxa de căsătorie se dublează, ajungând la valoarea de 200 de lei, dacă soţii solicită oficializarea după orele 14 în zilele sfârşitului de săptămână. Totodată, cei care vor să-şi lege destinele în Parcul Central trebuie să scoată din buzunar suma de 400 de lei, indiferent de ziua aleasă, fie că este week-end sau lucrătoare.
De la începutul anului 2010 şi până la data de 10 februarie, la Starea Civilă şi-au oficializat relaţia 56 de cupluri, cu 17 mai multe faţă de acelaşi interval calendaristic al anului 2009.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here