Miracol de primăvară, la Hobiţa – „Nuntă de Aur”, cu soliştii Nina Predescu şi Gheorghe Roşoga

418

DSCN0123O „Nuntă de Aur”, la Hobiţa, şi chiar în comuna Peştişani este, orice s-ar spune, o noutate în materie. Semn că lumea noastră sătească se civilizează.

„Mirii” sunt Paraschiva şi Gheorghe Chilea. El, fost maistru tâmplar şi pasionat sculptor al artei lemnului, mai cunoscut pentru reproducerea la scară mică a celebrelor opere brâncuşiene.

Cei doi s-au legat în faţa lui Dumnezeu, pe 9 martie, cu 50 de ani în urmă. Mai credincioasă şi ţinătoare a tuturor posturilor bisericeşti de peste an, Paraschiva a ţinut casa şi gospodăria. Cu „gura” ferecată, aşa cum remarca îndrăgitul interpret de muzică populară oltenească Gheorghe Roşoga, încât meşterului nea Ghiţă i-au rămas lucrul în gospodărie, expoziţiile din ţară, inclusiv la ROMEXPO, fiind lăudat la acea vreme de preşedintele României de atunci, Emil Constantinescu. A expus suvenirurile sale şi în străinătate. Nu s-a lăsat până nu şi-a dus inclusiv consoarta îmbrăcată în straie gorjeneşti în Belgia, într-un orăşel belgian pe care l-a înfrăţit cu Hobiţa – vatra geniului şi Titanului Brâncuşi. Nu mai vrea interviuri pe această temă şi regretă că evenimentul la care naşi au fost prof. univ. dr. Moise Bojincă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii „C. Brâncuşi” Târgu-Jiu şi soaţa sa Elena Bojincă, fostă Chilea, i-a lăsat reci pe cei de la televiziunile târgujiene. S-ar fi mulţumit şi cu o televiziune naţională. Dar, n-a fost să fie.
Prima sosită, Nina Predescu
De loc din Negoeşti, aşezare rurală aparţinătoare oraşului Baia de Aramă, solista Nina Predescu e o cunoştinţă mai veche a Peştişanilor. Este prietenă cu omul de afaceri fercheş Nicolae Jerca, plecat din Godineştii Gorjului. Ca vameş, deocheat sau nu, la Mangalia, unde s-a stabilit, nu s-ar zice că a dus-o rău. A ştiut să facă bani şi chiar dacă a renunţat la clanul vameşilor pentru pricini neştiute de marele vulg, omul Jerca a pus-o de-un notariat mănos.
Am aflat că dl Jerca deţine pe teritoriul comunei Peştişani, mai precis pe Valea Bistriţei, de la Gureni în sus, o proprietate. Cu vilă şi piscină, plus o cabană de vânătoare. Bravo lui, veţi zice. DSCN0140Cert este că omul se simte dator faţă de binefacerile zonei pitoreşti a Văii Bistriţei gorjene şi o aduce pe favorita lui Nina Predescu să cânte la Peştişani. Aşa se face că, de Sâmbăta luminată, înainte de Duminica Tomii, Nina Predescu a cântat acompaniată de Constantin Dodo Lătăreţu, din Bâlta, la Hora Satului, în parcarea din faţa Liceului „C. Brâncuşi” din Peştişani.
Simţindu-se bine printre localnici, Nina Predescu a fost invitată de consilierul comunal Constantin Fuiorea şi de tizul acestuia, după nume şi pronume, cunoscut ca Puiu lu’ Tică Tanu, la Clubul Pensionarilor. Acolo unde, polivalentul artist local Gheorghe Nicolcioiu – Nixon i-a ticluit pe loc,un portret grafic, în cărbune, care „aduce cu mine”, după cum mărturisea cântăreaţa. Drept recompensă, artista le-a dedicat o melodie, „Uşor, Puiule, uşor”, în toiul petrecerii de la casa mirilor Nunţii de Aur.
De povestit nepoţilor
Invitaţii ca invitaţii au fost în număr mare şi de toate rangurile. Prietenii mirilor, dar şi ai celor doi feciori ai lor: Nicu şi Florin Chilea. De la vecini până la primarul comunei Peştişani, ing. Florin Pavel, şi câţiva consilieri comunali mai apropiaţi. Plus vecinii şi ăl mai cu stare om de afaceri originar din Hobiţa, timişoreanul Ştefan Voiculescu, cel care a sponsorizat ridicarea unui bust din bronz închinat memoriei învăţătorului hobiţan Dumitru Tabacu, victimă a comuniştilor care l-au trimis la Canal, unde-a muncit ca deţinut politic.
Recitalurile Ninei Predescu şi ale îndrăgitului Gheorghe Roşoga au fost acompaniate de profesorul Ştefan Popescu, director adjunct al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, un fel de Ion Lăceanu al Gorjului şi chiar mai mult decât atât, fiind nu doar artist la instrumente de suflat, dar şi meşter în a crea altele noi. La vioară s-a exprimat Mădălin Barangă. Până la sosirea vedetelor Nina Predescu şi Gheorghe Roşoga a încântat ascultătorii tânăra solistă Liliana Popescu, profesoară şi ea.
Glume cu Roşoga şi nea Ghiţă
Tonul la descreţirea frunţilor l-a dat maestrul Roşoga, cu o glumă de pe la Craiova. După căsătorie, mirele s-a întâlnit cu un prieten care i-ar fi spus: „Ai o nevastă tânără, frumoasă şi bună.” „Da, bună de gură!”, i-ar fi răspuns mirele.
Apoi, ca să uite cei „50 de ani de chin şi suferinţe”, Gheorghe Roşoga le-a cântat”mirilor” şi oaspeţilor cele mai frumoase melodii din repertoriul său, nelipsind celebrul „Gheorghe, Gheorghe”. Nea Ghiţă, tot pe un ton hâtru, a anunţat „un voiaj de nuntă în Irak şi Afganistan!”
Le-a mulţumit invitaţilor, după care le-a promis că-i va chema şi la Nunta de Diamant. Când „Îl invit şi pe tata. Dacă nu vine, mă duc eu la el”.
Tortul şi furtul miresei
Şi la Nunta de Aur, cum spune preotul, au fost toate ale nunţii. Inclusiv tortul pe care era înscris „50 de ani!”. După ce s-a servit tortul, a urmat furtul miresei. „Hoţul” de Pantelimon Tivig, consilier comunal şi complicele său, ing. Gigi Logăscu, directorul Grupului Şcolar Industrial „C. Brâncuşi”, au negociat cu „mirele” Ginerică şi-a recuperat miresuca fără a se căuta prea mult prin buzunare. A fost suficient să mai dea o carafă de vin din producţia proprie şi, spre miezul nopţii de duminică, şi-a reîntregit familia.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here