Ministerul Energiei nu s-a mai obosit să comunice CEO cât cărbune să aibă în depozite! Stocurile, la jumătate față de anul trecut!

1621

Dacă până anul trecut, în comandamentul energetic de iarnă se cerea, în comandamentul energetic de iarnă, în clar, ce cantitate de cărbune trebuie să aibă Complexul Energetic Oltenia în depozitele sucursalelor și subunităților sale, anul acesta, Ministerul Energiei nici nu s-a mai obosit să comunice companiei ce cantitate trebuie să aibă pregătită pentru iarnă, potrivit surselor din mediul energetic. Astfel, este clar că această societate a fost lăsată să funcționeze pur și simplu din inerție!

Nu știm dacă CE Oltenia va reuși să realizeze stocurile de cărbune necesare în sezonul rece 2023-2024, cert este că în depozitele societății se află jumătate din cantitatea cerută anul trecut la 1 noiembrie!

Carierele Jilț Nord și Jilț Sud nu au NIMIC în stoc!
Astfel, potrivit surselor din mediul energetic, depozitele de cărbune ale sucursalelor CE Oltenia arată cam așa: la Turceni sunt aproximativ 200.000 de tone, Ișalnița, 50.000, Rovinari – până în 70.000 de tone, iar în depozitele carierelor din zona Motru – în jur de 30.000 de tone.
Spre marea deosebire de anul trecut, 2022, când în depozitele CE Oltenia Guvernul a cerut să fie stocate, până la data de 1 noiembrie, 630.000 de tone de cărbune, la sucursale, și alte 100.000, în subunitățile miniere, anul acesta așa cum se poate calcula, sunt circa 350.000 de tone de lignit – fără ca Ministerul Energiei să mai dicteze vreun stoc.
Iar la carierele din Jilț, depozitele sunt goale! O explicație ar fi că Jilț Sud se va închide în ianuarie, la fel și Peșteana, Husnicioara și Lupoaia, conform Planului de închidere.
Dar iată ce se spune în Hotărârea de Guvern din 22 septembrie 2023 (HOTĂRÂRE nr. 877 din 20 septembrie 2023pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național, precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale acestui sistem în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024
EMITENT
GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 855 din 22 septembrie 2023):
România trebuie să aibă două luni la rând, noiembrie și decembrie, peste un million de tone de cărbune, cantitatea urmând să scadă până în martie 2024.
Ori, dacă cel mai mare producător de energie pe cărbune din țară, Complexul Energetic Oltenia, are în momentul de față în jur de doar 400.000 de tone, ne întrebăm dacă strategia Ministerului Energiei condus de Sebastian Burduja se bazează pe… importuri!
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here