Ministerul Energiei: ,,CEO va încheia contractul de proiectare pentru elaborarea planurilor tehnologice de încetarea activității”

2508

Indiferent care vor fi demersurile Grupului de lucru pentru actualizarea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și până Comisia Europeană va analiza o eventuală notificare în acest sens, perimetrele miniere ale companiei se închid pe rând. Potrivit unui document al Ministerului Energiei, compania energetică a întocmit planurile tehnologice de încetare a activității în trei perimetre de exploatare, iar pentru alte patru perimetre miniere, pentru care au fost deja stabilite termene de oprire în 2024 și 2025, CEO urma să încheie contract pentru elaborarea planurilor tehnologice de încetare a activității.

Ministerul Energiei a arătat, într-un răspuns la o interpelare a deputatul Mihai Weber, că pentru punerea în aplicare a Planului de restructurare a CEO, compania energetică ,,a inițiat procesul de încetare a activității în anumite perimetre miniere pentru care deține licență de exploatare”.
Liderul PSD Gorj a solicitat, în urmă cu patru luni, realizarea unui studiu privind punerea în siguranță a zăcământului din carierele CEO. Mai exact, deputatul gorjean cerea ministerului de resort ca la nivelul CEO să fie demarate studii sau expertize, pentru stabilirea condițiilor tehnice de exploatare, respectiv lucrări de închidere în vederea punerii in siguranță a zăcământului și de dare în circuit a terenului conform legislației de mediu. ,,Conform Programului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, program care prevede atât închiderea capacităților de producere a energiei electrice pe baza de lignit, cât și închiderea exploatărilor (cariere miniere), vă solicităm să realizați un studiu (expertiză tehnică) cu un institut abilitat și cu expertiză în acest sens, care să aibă recunoaștere internațională (Uniunea Europeană), respectiv agreat de Comisia Europeană, pentru stabilirea condițiilor tehnice de exploatare, respectiv lucrări de închidere în vederea punerii in siguranța a zăcământului și de dare în circuit a terenului conform legislației de mediu. Solicităm acest lucru pentru a se stabili în concret condițiile și, respectiv, termenele de închidere ale acestor cariere, similar cu studiul realizat si agreat de Comisia Europeană pentru exploatările miniere din Valea Jiului”, se arată în interpelarea adresată ministrului Energiei de către deputatul Mihai Weber.
Potrivit Ministerului Energiei, deja pentru anumite obiective, compania energetică ,,a parcurs etapele prevăzute de legislația aplicabilă, fiind întocmite documentațiile Planului Tehnologic de Încetarea Activității pentru perimetrele de licență Peșteana Nord, Peșteana Nord I și Husnicioara Vest”, urmând ca acestea să fie înaintate ANRM care va emite deciziile de încetare a activității miniere. Mai mult, se arată în același document, pentru carierele Jilț Sud, Jilț Nord, Tismana I și Tismana II, ,,pentru care sunt stabilite termene de oprire a activității de producție între 2024 și 2025”, CEO urma să încheie, în urmă cu două luni, contractual de proiectare pentru elaborarea planurilor tehnologice de încetarea activității, iar în documentațiile acestora ,,sunt tratate inclusiv aspecte de siguranță a zăcământului și lucrări de închidere și redare în circuitul economic a terenurilor”.

În loc de concluzie…
… trebuie amintit faptul că Grupul de lucru pentru actualizarea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia trebuia să identifice, până la jumătatea lunii octombrie, argumente clare cu care să fie notificată Comisia Europeană în vederea ajustării Planului și devansarea unor termene de închidere a capacităților energetice și miniere. După o primă întâlnire care a avut loc la data de 31 august, a fost programată o nouă întâlnire a reprezentanților Ministerului Energiei cu Directoratul CEO și lideri sindicali, săptămâna trecută, însă aceasta n-a mai avut loc nici măcar online. Oricum, pentru a putea fi înaintat Comisiei Europene Planul de restructurare, ar fi trebuit elaborat un Studiu de adecvanță de către Transelectrica pe termen mediu. ,,Posibil în luna noiembrie a.c. va fi un prim draft pentru a fi trimis COM, iar o analiză a Notificării nu va fi mai devreme de 1 an”, se arată în Minuta întâlnirii din 31 august. Mai clar, abia la finele anului viitor Comisia Europeană poate lua în discuție Planul de restructurare a CEO, așa că, până atunci trebuie respectat Planul aflat în vigoare, cu reducerea de personal de la 9.900 la 7.900, până la 31 decembrie a.c și cu închiderea de capacități, potrivit calendarului existent.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here