Mica Unire, marcată la Târgu-Cărbuneşti şi Novaci

1744

Manifestări multiple se derulează în aceste zile în mai multe localităţi ale judeţului Gorj, cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Primăria orașului Târgu-Cărbunești, Biblioteca Orășenească și Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu- Cărbunești organizează manifestări cultural-educative, cu ocazia împlinirii a „161 de ani de la Unirea Principatelor Române” ce se desfășoară în această dimineaţă, începând cu ora 10.00, în Sala de Ședințe a Primăriei orașului Târgu-Cărbunești. Activitățile sunt organizate în colaboare cu Colegiul Național „Tudor Arghezi”, Școala Gimnazială „George Uscătescu”, Muzeul Județean Gorj- secția Târgu Cărbunești, Palatul Copiilor din municipiul Târgu-Jiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Va fi organizată o expoziție de carte – „Unirea Principatelor Române” –la Biblioteca Orășenească și o prezentare PowerPoint susținută de elevii Colegiului Național „Tudor Arghezi”, coordonați de profesor Pandia Daniela și profesorul informatician Sandu Simona. Tema materialului din PowerPoint este „Unirea principatelor române – povestea unui domnitor”. Evenimentul va continua cu un recital de poezie susținut de elevii Colegiului Național „Tudor Arghezi”.
Despre importanța Unirii Principatelor Române în operele literare va vorbi profesorul doctor Albinel Firescu, iar o evocare istorică a lui Alexandru Ioan Cuza va fi realizată de către profesorul etnolog Pompiliu Ciolacu.Mai multe momente artistice în timpul evenimentului vor fi susținute de către elevii Școlii Gimnaziale „George Uscătescu” din Târgu Cărbunești. Coordonarea momentelor muzicale este realizată de către profesor învățământ primar Camelia Tarbău și profesorul de muzică Alin Mureanu. Evenimentul organizat la Primăria orașului Târgu Cărbunești se va încheia cu Hora Unirii. În aceste zile şi Casa de Cultură Novaci, Primăria și Consiliul Local Novaci are în derulare evenimentul cultural local „Novăcenii şi Mica Unire”, dedicat sărbătoririi a 161 de ani de Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859! Activitățile au loc în clubul Casei de Cultură Novaci şi au debutat de ieri, cu o expoziţie de pictură, „Visul Unirii în culotir”, ce a avut loc în holul Casei de Cultură din Novaci. Cei care au realizat picturile pentru această expoziție sunt elevi ai cercului de pictură, prof. Daciana Ungureanu, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu. Montajul fotografic este realizat de către Alexandru Roibu, membru al Divanului Ad Hoc. Totodată, astăzi, de la ora 12.00, la clubul Casei de Cultură din oraşul Novaci, are loc Simpozionul „161 de ani de la Mica Unire”. Va avea loc o expozitie de carte, autor prof. dr. Gheorghe Nichifor, un moment artistic oferit de tineri novăveni, dar și o activitate interactivă a Cercului de pictură. Participă: prof. dr. Gheorghe Nichifor, istoric, autor; prof. dr. Adelin Ungureanu, istoric, autor; prof. Constantin Dârvăreanu, autor; prof. Manuela Ungureanu, autor; consilieri locali, cadre didactice și elevi ai instituțiilor locale de învățământ. Colaboratori ai evenimentelor sunt: Liceul Teoretic Novaci, Şcoala Gimnazială Novaci, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, Biblioteca Orășenească Novaci, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here