Medințu, plătit regește și de Cornu pentru lucrarea penală de șlam dens a Romag Termo

705

Aurel Medințu, fostul director al Diviziei Energie a Complexului Energetic Oltenia, posesorul salariilor compensatorii record, în valoare de 120.000 de lei, remunerație care a generat un dosar care se află în cercetare la DNA, vizat fiind managerul general al CEO, Laurențiu Ciobotărică, nu este pentru prima dată când dă o lovitură financiară, pe linie de serviciu. Asta deoarece Medințu, care a prestat pe salarii colosale și în mandatul lui Ciurel, nu a rămas pe sec nici când a fost disponibilizat în 2009 de la fostul Complex Energetic Rovinari. Medințu și-a găsit, atunci, rapid, un loc de muncă și asta tocmai la firma lui Giorgică Cornu, mai exact la CONFORT SA, loc în care fusese remunerat cu cel puțin 3000 euro, pe lună. Interesant este că fostul director al Diviziei Energie a prestat pentru CONFORT SA tocmai la lucrarea penală de șlam dens de la Romag Termo din Mehedinți, investiție neterminată, dar pentru care procurorii au constatat un prejudiciu de 23 de milioane de lei, iar doi foști directori ai sucursalei au fost, recent, reținuți.

La revenirea în Complexul Energetic Oltenia, în 2013, adică după ce la cârma structurii fusese instalat fostul partener “de suferință”, Laurențiu Ciurel (acesta devenind și el șomer în 2009, cu câteva luni înainte de destituirea lui Aurel Medințu), proaspătul instalat în funcția de director al Direcției Energie își desc1 desc2face publică și declarația de avere. Aurel Medințu arată astfel, negru pe alb, că în perioada cât a rămas fără serviciu, sau cel puțin în ultimul an înainte de revenirea la CEO, nu a stat în șomaj ori neremunerat, în ciuda vârstei înaintate. Medințu arată că lucrase la firma lui Giorgică Cornu din Timișoara, mai exact la CONFORT SA, societate care prestase în perioada respectivă tocmai în județul vecin Mehedinți, la Romag Termo, aparținând actualei falimentare RAAN.
În perioada respectivă, firma lui Cornu și a lui Lucian Caraiman trebuia să furnizeze, să monteze şi să pună în funcţiune o instalaţie de evacuare “în slam dens” pentru Sucursala Romag Termo, în termen de 3 ani de la încheierea contractului, adică între 2009-2012. Medințu prestează și el la marea investiție, mai ales că rămăsese fără serviciu în Gorj, încasând într-un an de zile, cum singur declară, 820.000 de lei. Mai exact, Cornu l-a plătit pe Medințu cu vreo 3000 euro pe lună, pentru a presta la șlamul dens care nici în prezent nu s-a recepționat.

Pensionarul Medințu spune, managerii dispun
În ciuda salariului generos primit de la “regele asfaltului” Cornu, și a faptului că avea un loc de muncă bine plătit, Medințu, la cererea lui Ciurel, revine în Gorj, la CEO, loc în care i se pune pe tavă și funcția de director al Diviziei Energie. Trebuie menționat că Medințu nu încasa doar 3000 euro lunar de la firma Confort, ci adăuga la acest venit și pensia. De altfel, pensionarul Medințu încasase între 2012-2013 o pensie acumulată de 27.000 de lei.
Ciurel îl păstrează, chiar și pensionar, pe Medințu aproape, chiar dacă, între timp, disponibilizează în tranșe numeroși salariați. Managerul privat nu se debarasează de pensionarul Medințu pe care îl pune director al Diviziei Energie nici când acesta nu-și mai poate ascunde problemele de sănătate ori faptul, devenit de notorietate, că încasase salarii compensatorii odată cu disponibilizarea din 2009. Ciurel, care controla astfel total Divizia Energie, îl ține pe Medințu aproape și pe funcție cât timp este decident în companie.
Cel care îl urmează la cârma CEO, Laurențiu Ciobotărică, încearcă să clarifice însă problema, cu atât mai mult cu cât salariații cunoșteau în amănunt faptul că Medințu se încadrează la trimiterea acasă. Metoda găsită, adică cea a achitării plecării lui Medințu, îi aduc însă calitatea de cercetat într-un dosar penal aflat la DNA, dar și o noapte în arestul IPJ Gorj.
Medințu, în schimb, rămâne doar martor în dosar, asta după ce încasează cei 120.000 de lei, și doarme liniștit chiar dacă în județul vecin, instalația de șlam dens la care lucrase intră și ea în vizorul anchetatorilor.

Cum necum, norocos sau nu, Aurel Medințu a avut doar de câștigat, și asta nu puțin, din mai toate hățișurile penale în care s-a băgat. Nu același lucru îl putem spune despre cei aflați în capul trebii, în timp ce subaltern le era Medințu.

Anamaria STOICA

Afacerea “șmen dens” de la Romag Termo
Procurorii DIICOT au relatat, cu câteva zile în urmă, că, în perioada 2009-2012, Cătălin Adrian Olaru şi Gheorghe Dulcea, director general, respectiv director al Direcţiei economico-financiare în cadrul RAAN Drobeta Turnu Severin (regie autonomă de interes strategic), la instigarea lui Nicu Lucian Caraiman şi cu complicitatea lui Silviu Gheorghe Constantin, au delapidat suma de 23.559.879 lei în beneficiul SC Confort SA Timişoara, sumă ce reprezenta garanţia de bună execuţie a lucrărilor prevăzute în cadrul unui contract. Conform contractului, SC Confort SA Timişoara se angaja să furnizeze, să monteze şi să pună în funcţiune o instalaţie de evacuare “în șlam dens” pentru Sucursala Romag Termo, în termen de 3 ani de la încheierea contractului.
În conformitate cu dispoziţiile din contract, furnizorul se obliga să constituie o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum de 10% din valoare, prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale. Garanţia se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepţie, iar diferenţa de 30% la expirarea perioadei de garanţie. Contractul încheiat între RAAN Drobeta Turnu Severin şi SC Confort SA Timişoara a avut termen de execuţie luna mai 2012, însă nici până în prezent acesta nu a fost finalizat şi nu a fost încheiat procesul verbal de recepţie la punerea în funcţiune. DIICOT mai susţine că cei doi directori de la RAAN nu au respectat clauzele contractuale şi au dispus plata majorităţii sumelor de bani reţinute succesiv drept garanţie de bună execuţie, în total 23.559.879 lei, către SC Confort SA Timişoara, unele plăţi fiind mascate drept contravaloare factură de execuţie.
În contul comunicat de SC Confort SA Timişoara, drept cont de virare a garanţiei de bună execuţie, a fost virată doar suma de 2,5 milioane lei, în timp ce suma de 23.559.879 lei a fost virată în conturile curente ale SC Confort SA Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.