Medicul Olaru: „Tratăm în Spitalul de Pneumoftiziologie două familii cu TBC”

381

La ora actuală, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu sunt tratate şi două familii ai căror membri sunt bolnavi de tuberculoză. Potrivit medicului curant, pneumologul Marian Olaru, cel mai probabil bărbaţii au fost sursa îmbolnăvirii, molipsindu-şi soţiile. Pacienţii urmează tratamentul specific acestei boli, având şanse de vindecare completă.

În ultima perioadă, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, numărul internărilor a crescut simţitor ajungând, actualmente, la 170. Între aceşti pacienţi se regăsesc şi două familii cu TBC.
„Avem şi familii internate, din păcate. Am mai avut şi în trecut astfel de cazuri, iar la ora actuală sunt două familii. Vreau să vă spun că tuberculoza este o boală infecţioasă, adică o boală care se transmite de la om la om. Practic, un membru al familiei, fără să ştie că este bolnav şi fără să vrea, din comuniunea pe care o are cu soţia sa, îi transmite boala. Acum sunt internate la noi patru persoane, adică două familii, cu tuberculoză. Probabil soţii au fost cazul sursă, transmiţând boala, actualmente şi soţiile fiind infectate cu bacilul Koch”, a explicat Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Tuberculoza se tratează
Cei patru pacienţi, membri ai celor două familii cu tuberculoză urmează tratament, pneumologul Olaru spunând că ei pot fi complet vindecaţi, dacă respectă tratamentul şi indicaţiile medicale. „Tuberculoza se tratează fără nicio problemă, cu două condiţii, din care una nici nu ar trebui să fie condiţie: să ia medicamentele pe care i le dăm noi, pentru că noi chiar avem medicamente şi nu ne lipseşte nimic din gama medicamentelor care ar trebui să existe la fiecare spital, mai ales la unul de boli pulmonare. Cea de-a doua condiţie presupune renunţarea la tutun şi alcool pe timpul tratamentului, care durează şase luni de zile şi după aceea se fac bine fără nicio problemă. Este o boală care se tratează complet dacă sunt îndeplinite cele două condiţii: să-şi ia medicamentele şi să renunţe la tutun şi alcool pe timpul tratamentului”, a menţionat medicul Marian Olaru.

Pacienţi chimiorezistenţi, negativaţi după un an de tratament
Dintre toate bolile infecţioase, tuberculoza a făcut cele mai multe victime de-a lungul timpului, susţin medicii. Cei care au TBC trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medici. Dacă în cazul tuberculozei primare tratamentul durează cel puţin şase luni, tuberculoza rezistentă la medicamente – chimiorezistentă – este foarte greu de tratat, durata ajungând chiar la doi ani. La Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu există şi astfel de cazuri.
„Avem cazuri de pacienţi rezistenţi la antibiotic, chimioterapici. Din păcate sunt şi asemenea cazuri. La cazurile de la mine din secţie, rezistenţa a apărut din cauza necooperării bolnavilor cu cei care i-au tratat până în prezent, tratamente întrerupte, neduse până la capăt, reluate de nenumărate ori, lucru care a condus la căpătarea rezistenţei bacilare la antibioticele chimioterapice. Este vina lor pentru că se poate să avem şi bolnavi cu bacil rezistent iniţial, însă în cazurile noastre rezistenţa este căpătată. Încercăm să îi menţinem şi unii, din fericire, care au văzut despre ce este vorba, au înţeles situaţia şi avem doi bolnavi din opt care s-au negativat pentru că au înţeles ce înseamnă să facă tratament corect, de data aceasta fiind vorba despre un tratament pe care trebuie să-l urmeze doi ani de zile, în loc de şase luni. Cei doi s-au negativat după un an de zile şi merg în continuare pe tratament şi sperăm că o să fie bine. Ceilalţi ar trebui să ia exemplu de la aceşti doi pacienţi, cu toate că unii dintre ei sunt fără şansă terapeutică”, a declarat Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Potrivit specialiştilor, tuberculoza chimiorezistentă apare din cauza indisciplinei pacienţilor, care nu iau medicamentele în perioade normate, fără întrerupere, dar şi existenţei unor boli asociate, cum ar fi hepatitele de tip B, C, D, cancer şi diabet.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here