Maria Luciana Ene, o ocupantă a locurilor I

535
maria luciana eneMuzica este un talent moştenit în familia Mariei Lucianei Ene, o tânără de 15 ani. O excelentă interpretă a cântecului popular autentic, adolescenta se poate mândri cu numeroase premii obţinute la concursurile naţionale.
Luciana Ene a obţinut în urmă cu două săptămâni locul I la Festivalul Naţional de Folclor „Ponoare, Ponoare”, ediţia a IV-a, unde încă alţi patru gorjeni au mai participat. De asemenea, adolescenta a ocupat acelaşi loc şi la concursul „Pe fir de baladă”, unde reprezentanţi a peste 20 de judeţe s-au întrecut să interpreteze cele mai frumoase melodii populare.
Originară din Băleşti, dintr-o familie iubitoare de muzică, pasiunea pentru cântece populare i-a fost transmisă de către tatăl său, un bun instrumentist la fluier. „E o fată veselă, cu gropiţe în obraji, şi care arată foarte bine în costum popular”, ne-a spus profesoara de canto a tinerei, Emilia Dragotoiu-Nanu.

Luciana are aproape 20 de costume naţionale în garderoba sa, câteva adunate şi de la colegele sale de şcoală.

A adoptat stilul Filofteei Lăcătuşu
Absolventă a Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, Maria Luciana Ene a înţeles că în viaţa sa nu doar cântecul trebuie să primeze, ci şi rezultatele la învăţătură să fie excelente pentru a fi pe deplin apreciată. „Fetele mele trebuie să fie inteligente în toate domeniile”, a completat profesoara Emilia Nanu. În prezent, adolescenta a intrat în clasa a IX-a, la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.
Doina cu care a impresionat juriul de la Festivalul „Ponoare, Ponoare”, este o piesă din repertoriul Filofteei Lăcătuşu şi se numeşte „Bine când e primăvară”. „Pentru că o iubeşte pe această interpretă, Luciana a căutat să copieze mereu câte ceva din stilul ei”.
Fotbalul, pasiunea ei
Cunoscuţii o pot caracteriza pe Luciana Ene drept un temperament băieţos, care îşi concurează fratele la fotbal, cel din urmă jucând fotbal de performanţă. Adolescenta îşi cheamă adesea fratele şi tatăl la o partidă de fotbal, pe terenul de sport din Băleşti.
De asemenea, tânăra nu se da în spate de la a fredona melodii ale zilelor noastre, preferate de tineri. „Îi place să cânte şi muzică uşoară, genuri apreciate de tinerii români”, a încheiat Emilia Dragotoiu-Nanu.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here