Maestrul Ştefan Popescu îşi pregăteşte teza de doctorat în agromuzică

668
stefan popescu facuta de mineŞtefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu lucrează în această perioadă la ultimele două capitole ale lucrării sale de doctorat, de la Facultatea de Agronomie, specializarea Agromuzică, a Universităţii din Craiova. Profesor de nai, dar şi realizator şi interpret al mai multor instrumente şi pseudoinstrumente, „secretul” acestuia a fost dezvăluit de Viorel Gârbaciu, directorul ŞPA.

Într-o broşură editată de ŞPA, Gârbaciu a spus pe scurt cum colegul său a reuşit să îmbine arta pe care o deţine asupra pseudoinstrumentelor cu ramura de pomicultură a agriculturii.

„Încă din 2007 am început să lucrez la teza de doctorat, pe care o voi susţine la sfârşitul verii lui 2010”, ne-a declarat Ştefan Popescu. Acesta îşi realizează cuprinzătoarea lucrare sub îndrumarea profesorilor universitari Romulus Mocanu şi Gheorghe Oprea.
În recital la Craiova
Lucrarea de doctorat a maestrului se intitulează „Cercetări privind valorificarea superioară a pseudoinstrumentelor şi instrumentelor populare aerofone în concordanţă cu diferite tehnologii de cultură a plantelor din care se confecţionează”, şi în cuprinsul acesteia, profesorul a trebui să abordeze calitatea materialelor utilizate în confecţionarea instrumentelor, modalităţi de prelucrare, condiţii ecologice în care se realizează speciile pomicole, precum şi tradiţii locale populare.
În prezent, acesta cântă la 31 de instrumente şi pseudoinstrumente, de altfel ele fiind şi motivul pentru care a dorit să-şi susţină o astfel de teză de doctorat. „Am dorit să corelez ceea ce iese din mâinile mele, materialele din care îmi confecţionez instrumentele, cu pomicultura, deoarece arborii de mai multe feluri îşi folosesc drept ansambluri pentru pseudoinstrumente”, a mai completat adjunctul ŞPA. Totodată, datorită lucrării sale de doctorat, mai mulţi profesori ai specializării de Agromuzică din Craiova se luptă pentru înfiinţarea unei secţii de Instrumente Populare.
Ştefan Popescu a fost prezent săptămâna trecută, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, unde a susţinut un recital în cadrul Festivalului-Concurs Naţional „Maria Tănase”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here