Liviu Berchi, coregraful dansatorilor de la „Doina Gorjului”, E maramureşean dar cu suflet de gorjean

557

berchiu liviuLiviu Berchi a venit ca dansator la Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Gorjului” în 1981, când a părăsit Ansamblul „Transilvania” din Baia Mare.

„Am venit în Gorj deoarece am vrut să cunosc toate zonele folclorice ale ţării. Din 2001 sunt coregraf alături de colegul meu, Valeriu Saraolu, al trupei de balet din cadrul ansamblului gorjean”, ne-a declarat acesta. În primii ani de tinereţe, el a vrut să rămână în cadrul armatei, urmând Şcoala Militară Oradea, imediat după recrutarea sa de la Satu Mare. Berchi conduce cele 16 perechi de dansatori de la „Doina Gorjului”, iniţiind pe fiecare proaspăt intrat în trupă.

Cu directorul ansamblului, Gheorghe Porumbel, acesta se are ca un frate. „Mereu mi-a spus că nu se poate lipsi de mine. El este un bun manager, care ştie să lucreze cu profesioniştii, şi care are un suflet extraordinar”, a completat Liviu Berchi. Acesta ştie dansuri din toate zonele ţării şi consideră că repertoriul coregrafic al perechilor de dansatori este cel mai bogat la nivel naţional.
Joacă fotbal cu nepoţii
La trei ani după ce a venit pe meleagurile gorjeneşti, acesta s-a însurat cu o dansatoare, care i-a oferit doi copii, unul dintre aceştia făcându-l bunic a doi nepoţi, de 4 şi 7 ani. „Tot timpul liber mi-l dedic nepoţeilor. Ei sunt marea mea mândrie. Mergem împreună la fotbal şi ne plimbăm prin parc”. Fotbalul este o altă pasiune a coregrafului, însă practică acest sport doar ca amator. De 40 de ani, Liviu Berchi este suporterul echipei Steaua.
Dansurile populare sunt viaţa sa, şi coregraf fiind din 2001, dansator peste 24 de ani, acesta este de părere că dacă nu te pregăteşti cel puţin 4 ore pe zi nu se poate să ai performanţe. „Ştim că într-un spectacol nu avem toată atenţia publicului, aceasta fiind distribuită mai mult către solişti. Singurele locuri unde ne desfăşurăm singuri sunt invitaţiile din străinătate. Ultima dată când am fost aplaudaţi la scenă deschisă a fost la Festivalul de la Samsun, Turcia”, a încheiat Liviu Berchi.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here