Limita de 70% a cheltuielilor de personal în spitale dispare

169

SPITAL 1Ministrul Sănătăţii a fost de acord cu eliminarea limitării la 70% a cheltuielilor de personal în spitale. Propunerea a fost făcută de membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS. De altfel, în cadrul întâlnirii acestora cu ministrul Vasile Cepoi, din data de 8 iunie, au fost aprobate mai multe propuneri ale reprezentanţilor SANITAS, ele urmând a se regăsi în noua Lege a Sănătăţii.

 

Membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Reprezentanţii SANITAS au înaintat ministrului o serie de propuneri pentru viitorul proiect legislativ al Sănătăţii. Prima propunere se referea la menţinerea caracterului social al Legii asigurărilor sociale de sănătate, ministrul susţinând această idee. O altă propunere, cu care ministrul a fost de acord, este organizarea şi funcţionarea spitalelor ca instituţii autonome finanţate integral din venituri proprii. Reprezentanţii SANITAS l-au informat pe ministrul Cepoi cu privire la poziţia sindicaliştilor de respingerea fermă a ideii transformării spitalelor în fundaţii. Ministrul a fost de acord cu „renunţarea la ideea transformării spitalelor în fundaţii, considerând că „termenul de fundaţie” s-a compromis în accepţiunea publică”.

Fără limitarea de 70% cheltuieli de personal

Pe lângă propunerile sindicaliştilor, în cadrul întâlnirii cu ministrul Vasile Cepoi s-au mai discutat şi alte probleme de interes comun. Astfel, s-a discutat şi despre cheltuielile de personal din spitale, dar şi demararea negocierii contractului colectiv de muncă. Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj a precizat că „ministrul Sănătăţii a fost de acord cu eliminarea limitării la 70% a cheltuielilor de personal în unităţile sanitare publice. Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Federaţiei SANITAS au convenit ca în următoarea perioadă să demareze negocierea contractului colectiv de muncă”. Popa a mai spus că toate aceste propuneri, cu care ministrul a şi fost de acord se vor regăsi în structura noului proiect legislativ al Sănătăţii.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here