Liceenii gorjeni pot studia pentru un an la un liceu american

804

Liceenii gorjeni își pot depune candidatura pentru bursa Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2022-2023, ce le oferă ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2022-2023. Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 7-lea an de existență în România, este gratuită.

Ambasada Statelor Unite în România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) invită liceenii cu cetățenie română să participe la Programul FLEX 2022-2023. Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar anii de implementare anteriori a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din statele Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa și Florida. Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au cetățenie română; sunt născuți între 15 iulie 2004 și 15 iulie 2007; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Procesul de selecție a bursierilor, online
Din cauza problemelor de siguranță sanitară legate de pandemia provocată de virusul SARS-COV-2 (COVID 19), în toamna anului 2021 programul FLEX va efectua în mediul online procesul de selecție a bursierilor pentru anul academic 2022-2023. Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile eligibilitate se pot înscrie la selecție până pe 15 octombrie 2021. Procesul de selecție va consta în 3 runde, astfel: Runda 1 – această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației; aplicația online este disponibilă la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex; Runda 2 – după trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză; Runda 3 (semi-finală) – va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev. Conform calendarului programului, rezultatele finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă) vor fi anunțate în perioada aprilie – mai 2022. Numărul de burse pentru 2022-2023 este de 35 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii.
Nicio selecție nu se face în România.

Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România
Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic. FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 29-lea an de existență. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța mai multe despre SUA și de a le face cunoscute americanilor țările lor de origine. În anul școlar 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul Programului FLEX.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here