Interviu cu familia Rednic la Târgu-Cărbuneşti

512

DSCN0574Vineri, 29 august, în penultima zi a evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Oraşului Târgu-Cărbuneşti, sponsorizate în mare parte de Nelu Potârcă, viitor candidat gorjean de etnie rromă la alegerile prezidenţiale, familia…

Cornelia şi Lupu Rednic au sosit în Gorj.  Aceştia au susţinut un spectacol extraordinar pentru cetăţenii cărbuneşteni şi nu numai.

Reporter: Este pentru prima dată când sosiţi pe meleaguri gorjeneşti?
Lupu Rednic: În Gorj nu suntem pentru prima dată, însă în acest oraş da. Noi am cântat şi la nunţi, şi, de curând am fost la aniversarea colegului nostru Ion Ghiţulescu, eveniment care s-a sărbătorit la Băile Săcelu. Întotdeauna revenim cu drag când suntem invitaţi şi găsim oameni extraordinari şi la Târgu Jiu, şi în împrejurimi.
Reporter: Ce vă place cel mai mult în judeţul nostru?
Cornelia: Nu putem spune ceva ce ne place cel mai mult, dacă locuieşti în altă zonă a ţării. Dar aşa cum am menţionat mai devreme, găseşti persoane minunate, cu suflet cald şi inimă bună. Acestea sunt cele mai importante şi cele mai frumoase lucruri în orice zonă a ţării!
Reporter: Ce părere aveţi despre muzica populară gorjenească?
Cornelia Rednic: Am cea mai bună părere despre muzica populară autentic gorjenească pentru că Maria Lătăreţu a rămas una dintre interpretele mele preferate şi este un etalon pentru Gorj. Credem că este un folclor foarte greu de cântat deoarece sunt acele noduri muzicale, ca şi la noi în Maramureş, însă aici sunt folosite în sârbe, în hore, cu totul alt fel. Muzica gorjenească este un folclor curat şi foarte frumos.
Reporter: Cum vi se pare oraşul Târgu-Cărbuneşti?
DSCN0583Cornelia Rednic: Mic, de provincie, şi totuşi curăţel. Oamenii cu care ne-am întâlnit prima dată sunt cei de la Primărie. Ne-au primit foarte frumos, toate doamnele s-au emoţionat în preajma lui Lupu, toate s-au îngrămădit la poze şi la autografe. Au fost toţi foarte drăguţi şi, cu siguranţă, toţi oamenii de aici sunt la fel! Şi la mine au venit fanii, dar de mine nu mai vorbesc!
Reporter: Mai reveniţi la Târgu-Cărbuneşti?
Cornelia: Cu mare drag şi cu mare plăcere oricând!
Reporter: Aţi mai participat la festivaluri în judeţul nostru?
Lupu Rednic: Nu la prea multe, din păcate. Însă, am participat la nunţi, la sărbători şi evenimente particulare! Şi, menţionăm că am avut spectacol şi la Festivalul “Maria Lătăreţu”, trei ediţii consecutive, precum şi la zilele oraşelor. Am fost prezenţi şi la Târgu Jiu, când Niculina Stoican a lansat un album de muzică populară. Sunt atât de multe participări ale noastre în zona Gorjului că le şi uităm câteodată.
Reporter: Un banc pentru gorjeni aveţi? Vă cerem asta pentru că ştim că sunteţi mai glumeţ de fel…
Lupu Rednic: Este un banc ce are legătură cu criza financiară. Se întâlnesc doi prieteni gorjeni. Unul spune celuilalt:
-Mă, dacă ţi-ar da Dumnezeu peste noapte vreo 200 de mii de dolari ce ai face cu ei?
– M-aş plăti de datorii!
– Bun! Şi cu restul?
-Cu restul… i-aş lăsa să mă mai aştepte!
Soţii Cornelia şi Lupu Rednic au interpretat vreme de două ceasuri cele mai frumoase melodii din folclorul maramureşean. După spectacol, aceştia au luat o masă copioasă oferită de edilul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Viorel Mazilu. Spre orele serii, aceştia s-au urcat în maşina personală, un Audi Q7, şi au părăsit meleagurile gorjeneşti, promiţând că vor reveni, odată cu o următoare invitaţie.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here