Instituțiile financiare nebancare: Cum să utilizați serviciile acestora în siguranță?

1144

O varietate de entități financiare deservesc clienții din România, de la bănci oficiale și bine-cunoscute până la organizații nebancare care oferă servicii financiare. Care sunt implicațiile apelării la fiecare dintre ele pentru un împrumut online? Ce sunt aceste IFN-uri și cum funcționează ele? Citiți mai departe pentru a afla toate detaliile despre cum să vă împrumutați de la IFN-uri în siguranță.

Ce sunt IFN-urile în România?

O instituție financiară nebancară (IFNB) în România, la fel ca în orice altă țară, este o afacere care oferă servicii financiare clienților, dar care nu are o licență bancară. Astfel de organizații susțin, de obicei, operațiunile de creditare și împrumut și funcționează ca o opțiune financiară alternativă pentru persoanele care nu pot sau nu doresc să apeleze la băncile obișnuite din diverse motive.

Creșterea popularității IFNB a fost observată în ultimele două decenii, deoarece consumatorii caută în permanență diverse surse de împrumuturi și finanțare. Acestea atrag utilizatorii datorită rapidității și comodității obținerii unui împrumut, care adesea nici măcar nu necesită prezența fizică a solicitantului la sediul companiei. Cu toate acestea, această comoditate are un preț, iar toți utilizatorii de împrumuturi online ar trebui să cunoască potențialele dificultăți și probleme pe care le pot întâmpina după semnarea unui contract de împrumut.

Avantajele și dezavantajele împrumutului de bani de la IFN-uri

Să analizăm mai îndeaproape plusurile și minusurile cu care se va confrunta un utilizator atunci când apelează la o IFNB. Aceste organizații atrag consumatorii prin diverse canale media prin oferirea următoarelor beneficii:

  • O mai bună disponibilitate a creditelor rapide.
  • Disponibilitatea funcțiilor de creditare și împrumut P2P.
  • Contribuția la lichiditatea financiară a țării.
  • Număr redus de documente.
  • Acces la bani pentru persoanele cu un rating de credit slab.

În același timp, tratarea cu IFNB vine cu următoarele dezavantaje:

  • Lipsa de reglementare în comparație cu băncile.
  • Operațiuni mai puțin transparente.
  • Condiții nefavorabile pentru împrumutați.
  • Taxe ridicate pentru nerambursare sau întârzieri.
  • Condiții contractuale complicate.

Astfel, atunci când planificați un împrumut, trebuie să luați întotdeauna în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele de a trata cu IFNB. Înțelegerea corectă a tuturor termenilor, condițiilor, perioadelor de rambursare și a amenzilor pentru întârzieri vă va salva de la plata unor sume prea mari.

Cum sunt reglementate IFN-urile în România?

Una dintre cele mai frecvente critici la adresa IFNB-urilor, inclusiv a organizațiilor de creditare online, este lipsa lor de reglementare. Cu toate acestea, realitatea nu este atât de rea, întrucât entitățile nebancare sunt reglementate și controlate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din România. Această entitate este o agenție de reglementare specializată, înființată în 2003 și care funcționează sub controlul Ministerului Finanțelor din România.

Agenția are direcții regionale în opt regiuni administrative din România și supraveghează operațiunile tuturor organizațiilor nebancare din teritoriile respective. Prin urmare, se poate spune că organizațiile de creditare online sunt bine reglementate, iar toți consumatorii sunt protejați de ilegalitățile sau activitățile ilegale din cadrul acestor companii.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că nu există nicio reglementare privind plafonarea ratei dobânzii pentru IFNB, ceea ce permite unor companii să stabilească cheltuieli generale foarte mari pentru banii împrumutați. În acest fel, împrumutul de bani de la agenții de credit online de încredere și citirea atentă a contractului devine responsabilitatea personală a consumatorului. Este imposibil din punct de vedere legal să se conteste contractul semnat după ce consumatorul a semnat contractul de împrumut și apoi a constatat în mod neașteptat că ratele dobânzilor sunt inaccesibile pentru el.

Când să apelezi la IFN-urile pentru bani?

Pe lângă limitările și riscurile utilizării împrumuturilor online de la organizațiile nebancare, oamenii apreciază în continuare acest tip de credit pentru flexibilitatea și rapiditatea sa. Iată câteva situații în care obținerea unui împrumut online rapid este mult mai preferabilă decât mersul la o bancă locală.

Sumă mică

Obținerea unui împrumut de la o bancă este, de obicei, un angajament pe termen lung care vă permite să obțineți acces la o sumă echitabilă de bani împrumutați pentru obiectivele dumneavoastră personale sau de afaceri. Cu toate acestea, obținerea a aproximativ 100-200 de euro pentru câteva zile sau săptămâni înainte de sosirea salariului nu este un motiv bun pentru a merge la o bancă. În cele mai multe cazuri, veți obține condiții similare cu cele din organizațiile de creditare online, dar timpul și efortul vor fi incomparabil mai mari. De aceea, obținerea unei sume mici de bani pentru o perioadă scurtă de timp este cel mai bine gestionată cu ajutorul IFN-urilor rapide și flexibile.

Nevoi urgente

Băncile sunt încă foarte birocratice, chiar și în sistemele economice avansate ale statelor UE. De aceea, nu trebuie să vă așteptați să primiți banii imediat după ce ați apelat la o bancă locală pentru un împrumut. În majoritatea situațiilor, veți avea nevoie de câteva zile pentru ca banca să verifice toate documentele furnizate și să negocieze o decizie de împrumut cu toți experții și managerii de securitate. Dar unele situații critice necesită soluții urgente, iar dumneavoastră s-ar putea să nu aveți acele zile libere pentru a aștepta decizia băncii. În aceste cazuri, luarea unui împrumut rapid de la o organizație de credit online este o soluție înțeleaptă și rapidă pentru a vă rezolva problemele.

Scorul de credit slab

În fine, o situație care îi determină pe foarte mulți români să apeleze la organizațiile de creditare online este lipsa accesului la credite bancare. Aceasta poate rezulta din mai multe condiții, cum ar fi întârzierile la rambursarea împrumuturilor anterioare sau cifrele scăzute ale veniturilor oficiale. De aceea, aceștia nu au nicio șansă de a obține un împrumut de la o bancă oficială care îi consideră clienți cu risc ridicat și trebuie să caute opțiuni alternative de finanțare pentru a-și închide găurile financiare.

Colaborarea cu IFNB nu este atât de riscantă pe cât pare

După cum puteți vedea, IFNB-urile sunt organizații financiare reglementate și cu funcționare oficială care pot oferi soluții pe termen scurt pentru debitorii cu acces limitat la împrumuturi bancare sau cu o lipsă de timp pentru a aștepta aprobarea birocratică a împrumutului. Principala regulă de securizare a intereselor dumneavoastră este să citiți cu atenție termenii contractuali și să alegeți un furnizor de încredere cu licență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here