Încurajarea înființării formelor asociative, într-o amplă dezbatere, organizată la Rovinari

922

La finele săptămânii trecute, la Rovinari a avut loc conferinţa judeţeană EGIS privind încurajarea formelor asociative, proiect derulat prin M2 din PNDR 2014-2020.

La eveniment au fost prezenţi peste 200 de fermieri, majoritatea beneficiari de fonduri europene, finanţări derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, Direcţiei de Sănătate Publică, Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, manageri şi preşedinţi ai Grupurilor de Acţiune Locală, oameni de afaceri, reprezentanţi MADR, autorităţi publice locale. „Până în 2021, în regiunea Sud-Vest, vor fi înființate 45 de cooperative agricole, din care minim un grup de producători locali, prin Măsura 2 a PNDR 2014-2020. (…) În cadrul proiectului, EGIS România, companie cu experiență în consilierea fermierilor, oferă servicii de consultanță către 10.000 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României.
La nivelul regiunii Sud-Vest, din care și județul Gorj face parte, vor fi oferite servicii de consultanță către 1190 producători agricoli cu scopul final al înființării a 45 de cooperative agricole, din care minim un grup de producători locali. (…) Avantajele existenței formelor asociative sunt recunoscute în întreaga lume. Cu toate acestea în prezent în România, sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, comparativ cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%. Mai mult, agricultura rămâne principala sursă de venit din zonele rurale de la noi din țară.În acest context, încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă și grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, național și european”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori.
Prin proiectul „Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, denumit pe scurt AGRICOOP, producătorii agricoli din România vor beneficia de sprijin pentru înființarea unei forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, elaborarea planului de afaceri și monitorizarea acestuia timp de 12 luni în vederea evaluării stadiului privind funcționarea și elaborarea ajustărilor necesare, identificarea de soluții pentru o cât mai bună organizare a cooperativei și pentru creșterea vânzărilor prin crearea unui lanț scurt de producție-distribuție-vânzare, sprijin în redactarea și întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri publice și europene. Proiectul include și derularea unei campanii de promovare a necesității dezvoltării formelor de cooperare asociativă în România printr-o acțiune de conștientizare a producătorilor agricoli privind oportunitatea programului de consiliere și facilitare a asocierii acestora în cooperative agricole și grupuri de producători, precum și asupra beneficiilor ce decurg din înființarea și dezvoltarea acestora, a aplicării unor tehnologii de producție unitare, moderne, corespunzătoare solicitărilor procesatorilor sau comerțului cu ridicata.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here