În Gorj, 176 de copii suferă de autism

370

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18-24 de luni a copilului. În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj funcţionează “Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism”. Acest Centru furnizează gratuit următoarele servicii şi intervenţii: evaluare iniţială, intervenţie specifică, terapie pentru recuperare pe termen mediu şi lung, consiliere pentru părinţi.

Nu mai puţin de 176 de copii din judeţul nostru suferă de autism, potrivit datelor centralizate la nivelul DGASPC. “Avem 176 de copii diagnosticaţi cu autism, 16 dintre ei fiind cu măsură de protecţie”, confirmă Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Specialiştii spun că tulburarea de spectru autist(TSA) se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare şi interacţiune, relaţionare şi integrare socială şi prin comportamente stereotipe şi repetitive. Dacă un copil cu autism este diagnosticat în primii ani de viaţă şi urmează terapii de recuperare adecvate, are mari şanse să dobândească aptitudini pentru autonomie şi să se integreze în comunitate. “Copiii cu autism pot să prezinte anumite caracteristici cum ar fi: nu spun niciun cuvânt până la vârsta de 14 luni; pe măsură ce cresc, îşi pierd limbajul sau abilităţile sociale dobândite anterior; nu răspund când sunt strigaţi pe nume şi, în general, nu răspund la stimuli auditivi; nu imită(nici verbal, nici prin gesturi); au un contact vizual redus şi aşa mai departe”, precizează Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Sprijin pentru copiii cu autism din Gorj
În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj funcţionează “Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism”, cu sediul în municipiul Târgu-Jiu, b-dul Ec. Teodoroiu, nr. 365 bis, parter, jud. Gorj.
Acest Centru furnizează gratuit următoarele servicii şi intervenţii: evaluare iniţială, intervenţie specifică, terapie pentru recuperare pe termen mediu şi lung, consiliere pentru părinţi.
“Personalul Centrului este format din psihologi şi psihopedagogi instruiţi în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA-terapii cognitiv-comportamentale”, menţionează Corina Drăgan.

Autismul poate fi observat înaintea vârstei de trei ani
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare ce se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare şi interacţiune, relaţionare şi integrare socială şi prin comportamente stereotipe şi repetitive. Copiii cu autism au o dificultate comună în a înţelege lumea înconjurătoare în modul în care o fac ceilalţi copii, motiv pentru care nu comunică. Sunt afectate comunicarea verbală şi cea nonverbală, precum şi relaţionarea cu cei din jur şi prelucrarea informaţiilor primite de la organele de simţ. Există mai multe feluri de autism: autismul infantil, tulburarea Asperger, tulburarea pervazivă de dezvoltare fără altă specificaţie (autismul atipic), tulburarea dezintegrativă a copilăriei şi sindromul Rett. Leo Kanner, psihiatru american, este primul care, în 1943, a observat un grup de copii incapabili să stabilească relaţii şi contacte sociale corespunzătoare cu cei din jur şi a numit acest tip de comportament “autism infantil”.
Cuvântul “autism” provine din grecescul “auto”, care semnifică “sine însuşi”. Aproximativ 75% dintre copiii cu autism au şi alte dizabilităţi mentale asociate. Sindromul autist apare la patru-cinci copii din 10.000. Pentru întregul spectru al tulburărilor, după unele statistici, prevalenţa este de unu la 200-300 de copii.
Rata pe sexe este de doi-patru la unu pentru băieţi faţă de fete. Autismul la fete are forme mai severe, iar coeficientul de inteligenţă este de obicei mai scăzut. În ciuda existenţei unei metode de terapie, niciuna dintre acestea nu produce singură un efect specific şi durabil, autismul fiind o tulburare pervazivă de dezvoltare cu nevoi pe termen lung.

Recomandări pentru părinţi
Dacă părinţii au suspiciuni cu privire la comportamentul copilului lor, este recomandat să meargă la medicul de familie sau pediatru pentru a cere o trimitere către medicul psihiatru.
Numai medicul psihiatru poate pune diagnosticul corect copilului cu autism. Cu diagnosticul de la medicul psihiatru părinţii împreună cu copilul pot să vină la Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism, pentru a formula o cerere de înscriere pentru evaluare şi intervenţii specifice.
Potrivit studiilor în domeniu, depistarea timpurie (la vârsta de 18-36 luni) şi intervenţia terapeutică adecvată, cresc cu 47% şansele de recuperare şi integrare socială a persoanelor cu TSA. Terapia individualizată facilitează dezvoltarea socială şi a limbajului, scade incidenţa problemelor comportamentale (stereotipii, agresivitate, hiperactivitate) şi determină dezvoltarea unor aptitudini pentru o viaţă independentă.
De asemenea, prin consiliere, familia poate beneficia de suport psihologic, dar şi de informaţiile necesare implicării în procesul de recuperare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here