Importurile duduie. Producția CEO, înlocuită în SEN cu 23% energie din afară

5245

În ultimele două săptămâni, Complexul Energetic Oltenia n-a fost lăsat să mai producă peste 600 de MW. Producția din carierele și termocentralele CEO a fost preluată de importuri, iar dacă compania avea anul trecut o cotă de aproximativ 20 – 25%, în prezent energia din afară cumulează peste 1.700 de MW, ocupând în Sistemul Energetic Național o cotă de 23 la sută, așa cum se poate vedea în graficele apărute în spațiul public, pe o pagină a minerilor și energeticienilor, datată în 5 aprilie.

S-a ajuns în situația asta, după mandatele la cârma ministerelor Economiei și Energiei ale lui Virgil Popescu, și în mandatul actualului ministru al Energiei, Sebastian Burduja. Așa se face că, CEO nu va mai intra pe piață, după cum i-a anunțat Burduja pe liderii sindicali și cum reiese din comunicatul de după discuțiile de vineri, 5 aprilie, ale liderilor de sindicat cu acesta, fără să se pronunțe termenul de la care nu va mai figura CEO în piața de energie. Dar, în această situație, CE Oltenia va primi bani…

Ce au ,,obținut” liderii sindicali, după discuția cu Sebastian Burduja
Iată cu ce teme ,,rezolvate” s-au întors liderii sindicali ai CEO de la București:
– indexarea salariilor în sumă fixă de 1200 lei/brut/salariat;
– în ședință comisiei de negociere care va avea loc luni, 08.04.2024, se va negocia un procent care să asigure un fond de avansare/promovare;
– în termen de 2 luni, reprezentanții
Ministerului Energiei își asumă reglementarea legislativă cu privire la rezerva de capacitate, sume care vor fi plătite către CEO în situația în care energia produsă pe baza de cărbune nu va mai intra în piața de energie;
– pentru salariile compensatorii și venitul de completare care să se asigure pe 4 ani, în cazul unui program de concediere colectivă, continuă negocierile cu Ministerul Energiei.
Deci, o creștere nesemnificativă a salariilor, nicio protecție socială sigură, dar se va asigura suma pentru promovări!

Situația actuală în cariere
În momentul de față, importăm energie de peste 1.500 MW. În zona Rovinari sunt stocurile pline și carierele nu mai produc fiindcă nu mai au unde să pună cărbunele, iar la carierele Motru și Jilț nu mai sunt stocuri, având o producție foarte mică.
La Cariera Roșiuța, excavatorul este defect, se produc până la doar 7.000 de tone pe zi.
Termocentrala Ișalnița este oprită și așa va rămâne și săptămâna viitoare, având în stoc aproximativ 60.000 tone de cărbune.
M.C.H.

3 COMENTARII

  1. Vă jucați cu soarta minerilor și energeticienilor…
    Pe 9 iunie o să primiți PNL și PSD voturi …
    Dragi mineri și energeticieni, unde vedeți sigla PNL și PSD să nu puneți ștampila. Pe oricare alt partid sau alianță să puneți ștampila, dar nu pe astea două. Și-au bătut joc de noi, ne-au închis minele și termocentralele, ne-au purtat prin tribunale pe drepturile noastre, Casele de Pensii și-au bătut joc de noi, Ministerul Muncii la fel. Pe 9 iunie este singura dată, deci nu uitați , singura dată când putem să le arătăm și noi spatele, chiar dacă suntem membrii de partid.
    Rușine PSD!
    Rușine PNL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here