GorjFest 2011 a ajuns la final

372

Picture 055Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „GorjFest” a ajuns la final. La acest eveniment au participat peste 30 de artişti din România, Bulgaria, Franţa, Germania, Republica Moldova, Serbia, Spania, Turcia şi Ucraina. Ultima zi a festivalului a fost rezervată festivităţii de premiere dar şi vernisajului Salonului Internaţional de Arte Vizuale.

Festivalul Internaţional de arte vizuale GORJFEST s-a desfăşurat în zona montană Rânca şi a cuprins 5 secţiuni: sculptură mică, pictură, grafică, fotografie artistică, film documentar. În acest an numărul participanţilor a ajuns la 36, dintre care Picture 00114 au fost români. Ieri, în Sala Maură a Prefecturii Gorj, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a participanţilor la festival dar şi lansarea Albumului „GorjFest 2011”, toţi cei 36 de participanţi primind diplome de excelenţă. De la festivităţi nu au lipsit nici reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Astfel, Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, prefectul Liviu Andrei, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Vasile Râbu, au fost prezenţi ieri în Sala Maură pentru a-i felicita pe participanţi. „Vă felicit pentru eforturile pe care le-aţi făcut de a participa la acest festival şi sper că prin tot ceea ce aţi văzut şi veţi vede, veţi pleca cu o impresie destul de plăcută şi de Picture 013frumoasă despre oraşul nostru, despre judeţul nostru, despre tradiţiile noastre şi despre ospitalitatea noastră”, le-a transmis Florin Cârciumaru artiştilor prezenţi în sală. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Râbu a ţinut să le transmită organizatorilor că se aşteaptă ca lista participanţilor de anul viitor să fie chiar mai mare decât cea din acest an: „Anul trecut, la închiderea GorjFest-ului, venea cu rugămintea ca anul acesta lista participanţilor să fie mai mare. Probabil că dumneavoastră mi-aţi înţeles rugămintea şi am constatat cu plăcere că invitaţii sunt mai mulţi decât anul trecut. Vin cu rugămintea la domnul Picture 019director ca în 2012 lista participanţilor să fie şi mai mare. Consiliul Judeţean a fost aproape şi va fi întotdeauna deschis faţă de această manifestare”, a spus Vasile Râbu.

Spiritul Gorjului, surprins de artiştii străini

Centrul Judeţean pentru Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj este cel care a avut, ca în fiecare an, misiune de a organiza acest festival. Potrivit directorului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, a spus că această misiune nu a fost una prea dificilă, mai ales că artiştii invitaţi au reuşit să surprindă spiritul Gorjului în lucrările lor. „A fost greu, evident, dar a fost şi uşor în acelaşi timp pentru că am avut privilegiul de a avea doi directori, unul organizatoric-administrativ, Teodor Dădălău, şi unul artistic, Iordan Kisiov din Bulgaria. A fost uşor în acelaşi timp pentru că oaspeţii noştri, veniţi din 8 ţări din Europa şi din Picture 045România, sunt nişte personalităţi ale artei plastice sau ale artei fotografice din ţările de origine, oameni cu totul şi cu totul deosebiţi, care au început să iubească Gorjul şi timp de 8 zile, documentându-se, creând, au reuşit să redea ceva din spiritul Gorjului pe care oamenii aceştia au reuşit să-l surprindă pe toată perioada sejurului în Târgu-Jiu şi în judeţ”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Artiştii prezenţi la GorjFest au fost încântaţi, atât de „ţara lui Brâncuşi”, cât şi de lucrările celorlalţi participanţi: „GorjFest pentru mine anul acesta a fost ca un rai pe pământ fiindcă a fost visul meu să merg la munte în timpul toamnei. Nu este prima dată când vin în Gorj, am mai fost la tabere de creaţie în Petroşani vreo 7 ani la rând. Gorjul este un judeţ frumos, este „ţara lui Brâncuşi”. A fost un rai pe pământ unde am şi lucrat, am făcut vreo 15 lucrări. Nu ştiu cum a fost anul trecut dar pentru mine anul acesta a fost foarte bun, lucrările sunt foarte diverse. Fiecare lucrare are ceva al său”, a spus una dintre reprezentantele Republicii Moldova. Încântată de ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „GorjFest” s-a declarat şi criticul de artă Alice Picture 050Dinculescu: „GorjFest are deja o tradiţie de 22 de ani. A fost o mare plăcere să mă aflu la acest festival pentru că aici, în inima Gorjului, este spaţiul acela cunoscut pe mapamond ca „ţara lui Brâncuşi”. Festivalul a fost unul de excepţie graţie unei organizări bine puse la punct şi dublată de o politeţe deosebită. În aceşti patru ani, s-a reuşit adunarea unei remarcabile colecţii de artă modernă, la care s-au adăugat lucrările de anul acesta”, a spus criticul de artă.

Vernisajul Salonului Internaţional de Arte Vizuale

Tot ieri s-a desfăşurat şi vernisajul Salonului Internaţional de Arte Vizuale, la Galeriile Municipale de Artă, unde au putut fi admirate lucrările celor 36 de artişti. De asemenea, Ion Cepoi a anunţat că este posibil în curând să avem un Muzeu al Artei Moderne chiar acasă la Brâncuşi, în Hobiţa: „De 4 ani încercăm să găsim un spaţiu unde să expunem lucrările adunate de-a lungul anilor. În sfârşit am primit o promisiune din partea Consiliului Judeţean că şcoala dezafectată din Hobiţa va fi reabilitată şi transformată în muzeul colecţiei GorjFest”, a spus directorul CJCPCT Gorj.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here