Fura curent de la stâlpul din fața casei

6463

Un pensionar din comuna gorjeană Bengești-Ciocadia s-a ales cu dosar penal și ulterior cu o condamnare pentru furt de energie electrică. Acesta sustrăgea curent electric direct de la stâlpul din fața casei, folosindu-se de o instalație improvizată.

Gorjeanul a fost trimis în judecată în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de energie electrică și executarea și folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice.
„În fapt, din probatoriul administrat, a reieșit că în data de 18.08.2016, cu ocazia unui control efectuat la locuința inculpatului, situată în satul Bircii, în prezența și cu acordul acestuia, de către lucrătorii CEZ Distribuție SA, s-a constatat o intervenție neautorizată, respectiv o instalație electrică improvizată racordată direct la rețeaua stradală. Instalația clandestină era formată din două conductoare, fază și nul, și pornea de la stâlpul stradal până la locuința inculpatului, prin podul imobilului, până la o priză care avea conectate mai multe triple, ocolind echipamentele de măsurarea energiei electrice, astfel energia electrică consumată nefiind înregistrată în totalitate de furnizor”, potrivit anchetatorilor.
Deși a semnat „nota de constatare” încheiată de CEZ Distribuție, consemnând faptul că nu are de făcut obiecțiuni la cele constatate, în cursul urmăririi penale, pensionarul nu a recunoscut săvârșirea faptei, afirmând că nu cunoaște cine a realizat instalația clandestină.

Pus să achite prejudiciul
Bărbatul și-a schimbat declarațiile în fața judecătorului. A recunoscut cele două infracțiuni, contestând doar cuantumul prejudiciului reținut în sarcina sa. Pentru asta, instanța a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 9.726,14 lei, dar din concluziile raportului de expertiză a reieșit că prejudiciul este în cuantum de 8.609 lei.
Gorjeanul a fost condamnat la 10 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. În acest timp, bărbatul trebuie să lucreze 60 de zile în folosul comunității, neplătit, și să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială.
În plus, inculpatul este obligat să achite daune morale de 8.609 lei.
Gorjeanul a atacat sentința, iar Curtea de Apel Craiova a admis în parte apelul. „Desființează în parte sentința instanței de fond sub aspectul laturii penale și, rejudecând: Descontopește pedepsele aplicate inculpatului (…). Dispune contopirea pedepselor, stabilind pedeapsa rezultantă de 9 luni și 10 zile închisoare.
Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale care nu contravin rezolvărilor prezentei decizii. Definitivă”, este decizia Curții de Apel Craiova din 20 ianuarie.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here