Fraudă uriașă la BAC într-un județ vecin! Un apropiat al lui Virgil Popescu, vizat!

3392

Anchetă de proporții la Mehedinți după ce a ieșit la iveală o posibilă fraudă la examenul de bacalaureat din toamna anului trecut. La vremea respectivă DIICOT a demarat o investigație care, miercuri, a dus la descinderi la membrii comisiei de examinare, aseară târziu fiind așteptată decizia instanței cu privire la posibila arestare preventivă a celui considerat ca fiind liderul rețelei.

Este vorba despre Florin Ghiocel, șeful de la Resurse Umane din Inspectoratul Școlar Mehedinți, un apropiat al fostului ministru al energiei, Virgil Popescu! Cel puțin asta reiese din postările frecvente pe care le făcea pe contul său de Facebook cu realizările șefului său de partid. El a fost reținut pentru 24 de ore, aseară urmând să fie prezentat unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Bărbatul era în aceste zile pe o plajă din Bulgaria, în concediu de odihnă, fiind sunat de anchetatori să se prezinte de urgență în țară pentru a fi audiat în acest dosar. A fost preluat de polițiști de la vama Calafat și dus acasă pentru a-și lăsa bagajul, după care a fost încătușat direct. La audieri au fost aduși alți cinci membri ai comisiei de examinare. Dascălii sunt suspectați că primeau de la cei care vroiau să treacă bacul fără să învețe și până la 1.500 de euro. Primele informații din dosar arată că nu mai puțin de 140 de lucrări de la proba de limba română din toamna anului trecut erau identice, la virgulă, suspiciunile de fraudă fiind evidente. Așa a ieșit la iveală că profesorii dictau răspunsurile fără niciun stres că sunt monitorizați de camerele de supraveghere. Unele dintre camere au fost oprite pentru scurte perioade de timp, anchetatorii analizând toate înregistrările video și audio pentru a strânge cât mai multe probe. Acum ei urmează să îi pună sub acuzare și pe absolvenții de liceu care au plătit pentru a promova examenele fără să fi învățat carte. Un comunicat de ieri al DIICOT arată cât de grave sunt acuzațiile ce le sunt aduse tuturor celor vizați de această anchetă penală. „La data de 26.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți au pus în aplicare 9 mandate de percheziții domiciliară pe raza județului Mehedinți, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, perturbarea funcționării sistemelor informatice, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și omisiunea sesizării.
În cauză s-a reținut faptul că, în anul 2022, pe raza județului Mehedinți s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022. Astfel, pe parcursul celor trei zile de examinare, membrii grupului, în scopul obținerii unor beneficii patrimoniale, au pus la dispoziția mai multor candidați rezolvările subiectelor, au supravegheat modalitatea în care aceștia au redactat lucrările astfel încât să nu fie surprinși având asupra lor soluțiile, au intervenit asupra sistemului de supraveghere video și/sau au înlesnit aceste operațiuni. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au fost conduși pentru audieri 8 suspecți. Ulterior, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea unui inculpat și luarea măsurii controlului judiciar față de cinci inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile. Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mehedinți, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului reținut”, au transmis procurorii DIICOT. Interesant este că, la finalul comunicatului de presă este menționată și implicarea din Gorj a unei structuri de combatere a crimei organizate, asta dacă nu cumva în materialul respectiv s-a strecurat vreo eroare de redactare. „Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, se arată în comunicatul DIICOT. Printre cei audiați în acest dosar se numără și doi adjuncți ai Inspectoratului Școlar din județul vecin, dar și zeci de absolvenți de liceu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here