FOTO. EXCLUSIV! Depozitele de cărbune de la Termocentrala Rovinari sunt goale! Care este adevărata cauză!

1573

Complexulul Energetic Oltenia se confruntă, pentru prima dată, în cei aproape 12 ani de la înființare, cu lipsa stocurilor de lignit. Situația este una gravă, în condițiile în care depozitele de cărbune din cariere și de la termocentrala din Rovinari sunt goale, iar cele două grupuri energetice ale acesteia funcționează de pe o zi pe alta! La Ministerul Energiei se raportează cifre nereale, astfel că, ministrul Sebastian Burduja afirma că în stocurile CEO se află 560.000 de tone de cărbune, însă realitatea e cu totul alta. Unii lideri de sindicat spun că de vină pentru situația actuală ar fi lipsa exproprierilor și, implicit, extinderea fronturilor de lucru, însă specialiști din cadrul companiei energetice susțin că principala cauză este proasta gestionare a activității de minerit de cei care au condus Sucursala Minieră în ultimii ani și lipsa de personal cu care se confruntă exploatările miniere. În această schema apare și numele lui Cosmin Trufelea, actual membru al Directoratului CEO, fost șef al Carierei Roșia, din vina căruia s-a ajuns ca cea mai mare exploatare de lignit a companiei să funcționeze la mai puțin de jumătate din capacitate.

Problema lipsei stocurilor de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia a apărut public, la începutul acestei luni, când România a intrat în primul val de ger din această iarnă. Cauzele lipsei de lignit din depozitele carierelor miniere și ale termocentralelor au fost expuse doar de liderii de sindicat, fără să existe nicio comunicare oficială din partea companiei. Un singur punct de vedere a oferit șeful Sucursalei Miniere a CEO, Constantin David, pentru Gorjeanul, în care explicat gravitatea situației, în contextul în care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, tocmai anunțase că nu sunt probleme cu stocurile de cărbune și avansase o cifră nereală: 560.000 de tone.
Fotografiile cu depozitele goale ale carierelor și ale termocentralelor sunt mai mult decât elocvente. În funcție de interese și pentru a acoperi incompetența unora care au condus activitatea de minerit și compania, liderii de sindicat și-au nuanțat, zilnic, declarațiile avansând tot felul de cauze care au generat situația actuală, de la lipsa fronturilor de lucru și până la condițiile meteo. Specialiști din cadrul CEO pe zona de minerit au însă o altă părere și spun că lipsa de personal face ca exploatările minieră să funcționeze cu jumătate din utilaje. Mai mult, aceștia susțin că vinovați pentru criza de lignit sunt toți cei care au condus Direcția Minieră, în ultimii ani. ,,În ultimii doi ani, respectiv sfârșitul anului 2022 și pe parcursul anului 2023, s-au rezolvat problemele de front de lucru, dar a apărut o altă mare problemă: nu mai sunt echipaje care să lucreze cu toate excavatoarele din dotare. La cariera Tismana lucrează patru excavatoare din opt, la cariera Pinoasa lucrează trei excvatoare din șase, și la Roșia la fel, cu jumătate din utilaje. O mare vină o au, pentru situația creată, cei care au condus SDM-ul în ultimii ani, pentru că nu vizitat carierele, să vadă cum se dezvoltă. Nu au cerut decât cărbune, nu contează la ei decât ziua de mâine, poimâine nu au treabă”, afirmă unul dintre angajații companiei.

,,Trufelea a închis Cariera Roșia”
Cea mai mare exploatare de lignit a CEO funcționează sub capacitate și cu utilajele, dar și cu fronturile de lucru, după cum susțin specialiști din cadrul companiei. Răspunzător pentru ,,scurtarea” fronturilor este fostul șef al carierei, Cosmin Trufelea, actual membru al Directoratului CEO.
,,La Roșia mai e o mare problemă: actualul membru al Directoratului, domnul Trufelea a scurtat fronturile de lucru la o treime. Practic a închis cariera. Cariera are o lungime a fronturilor de lucru în jur de 1,5 până la 2 km. Din cauză că au fost probleme, în anii trecuți, cu exproprierile, o zonă spre Fărcășești a rămas în urmă cu excavațiile, dar când s-au rezolvat problemele, Trufelea nu a revenit cu excavatoarele astfel încât cariera să fie readusă aproape de dimensiunile din proiect. Acum, toate excavatoarele sunt unele peste altele. Pe lângă faptul că depind unele de altele, adică dacă unul se defectează o perioadă mai mare de timp, le oprește și pe celelalte”, declară sursele citate.

Producția mai mare, anunțată de David, nu există
Imagini cu stivele de la Termocentrala Rovinari arată cât de gravă este situația. Trei dintre depozitele care alimentează grupurile energetice sunt aproape goale. ,,Noroc că economia e la pământ, că altfel am stinge lumina”, spun angajații termocentralei.
În urmă cu șase zile, Constantin David, directorul Sucursalei Miniere a CEO declara, pentru Gorjeanul, că, ,,Nu se pune problema să rămânem fără cărbune… Nu suntem în pericol să se oprească grupurile. Situația e delicată la Rovinari, deocamdată. Dar, sperăm ca, în viitor, să facem și acolo stocuri pentru a funcționa în condiții bune. E un excavator la Tismana care o să pornească de mâine (marți, n.r.) și o să fie o producție mai mare”. După aproape o săptămână producția ,,mai mare” se poate observa în fotografii.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here