Festivalul copiilor “Domnica Trop”, un regal de folclor authentic

360

Așa cum își propuseseră la începutul acestui an, Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” Gorj, reprezentat prin dr. Dumitru Hortopan, directorul instituției, și Asociația culturală “Doruleț din România”, coordonată de publicistul Dorin Brozbă, au dat viață unui proiect cultural și folcloric de excepție – Festivalul copiilor “Domnica Trop”, petrecut în seara zilei de 12 iulie 2012, chiar în bătătura Casei muzeu a celebrei artiste, inaugurată în toamna anului trecut la Curtișoara.

Scopul acestei generoase acțiuni a fost acela de a le face micuților, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, o bucurie la început de vacanță, pe de parte, iar pe de alta, de a-i aduce un binemeritat omagiu celebrei Domnica Trop, artistă care a donat Gorjului toată zestrea dumisale artistică, care se află expusă în căsuța ce-i poartă numele, de la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.
Începutul spectcolului-concurs a debutat cu o frumoasă surpriză pentru mama Domnica Trop, căreia, Consiliului Județean Gorj, reprezentat aici prin tânărul vicepreședinte, Ciprian Florescu, i-au acordat Diploma și Trofeul de Excelență pentru meritele deosebite pe care le are în promovarea folclorului autentic în rândurile tinerei generații. Apoi, fix la ora 20, după cum a fost stabilit de către organizatori, cei 15 concurenți, proveniți din județele Gorj și din Mehedinți, au trecut la treabă, interpretând o doină și un cântec din repertoriul marilor artiști ai țării, sub privirile entuziaste ale părinților, ale spectatorilor, dar și ale unui juriu exigent care i-a avut în componență pe mama Domnica Trop, pe Constantin Dârvăreanu, directorul Ansamblului Artistic ,,Nedeia” din Novaci, pe dr. Ion Mocioi, șeful culturii gorjene, vreme de trei decenii, pe ing. Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești-Jiu, pe cineastul Dan Alexoae, din Drobeta Turnu-Severin, pe Luciana Ene, o tânără interpretă de valoare a Gorjului, cât și pe cunoscuta Maria Beatrice Băndoiu, studentă la Academia Națională de Muzică București, care, în plus, a fost și prezentatorul concurenților aflați în acestă competiție de înaltă ținută artistică.
Pe parcusul celor două ore, cât a durat concursul propriu-zis, Domnica Trop, familia sa, dar și privitorii de rând au fost fermecați de talentul și de valoarea indubitabilă a acestor copii, care, nu-i nici un fel de îndoială, într-un viitor apropiat, vor ajunge mari artiști, dar și buni pedagogi pentru generațiile următoare.
Cum era ușor de presupus, onorantul juriu a avut o misiune foarte grea pentru stabilirea ierarhiei câștigătorilor, fiindcă, așa cum aminteam, toți copiii, unii, deja câștigători ai mai multor premii și în alte competiții folclorice din județ și din țară, au avut o evoluție de excepție, indiferent de vârstă și de repertoriul prezentat atât de frumos și de înălțător.
Pe parcursul celor 30 de minute, cât juriul a deliberat, emoțiile copiilor, ale părinților și ale profesorilor care-i pregătesc au fost oarecum risipite printr-un recital extraordinar al mamei Domnica Trop, totodată și președintele de onoare al festivalului, care a dat glas celebrelor sale creații, făcându-i pe cei prezenți să înțeleagă încă odată de ce dânsa este și acum, după aproape o jumătate de veac, în fruntea ierarhiei artiștilor de elită ai românilor.
Pentru desfătarea celor prezenți, aflați în acea bătătură fermecată a casei mamei Domnica, au avut evoluții de înaltă ținută artistică interpreți cunoscuți din Mehedinți și din Gorj, cum sunt Oana Pârvan, Sofia Pleșu, Ana Bejinaru, Emilia Drăgotoiu Nanu, Luciana Ene și Maria Beatrice Băndoiu.
Câștigătorii primei ediții a Festivalului copiilor “Domnica Trop” au fost următorii : Marele Premiu și Trofeul Festivalului, Luiza Ciudin,12 ani, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, clasa prof. Camelia Argint și Cristina Olteanu(premiu oferit de Primăria și Consiliul Local Bumbești-Jiu), Premiul I, Larisa Cârlugea, 10 ani, Clubul Copiilor Rovinari, clasa prof. Emilia Drăgotoiu Nanu (premiu oferit de Asociația Culturală ,,Doruleț din România”), Premiul II, Anca Burlan, 15 ani, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, clasa prof. Emilia Drăgotoiu Nanu (premiu oferit de Farmacia ,,Belladonna” Târgu-Jiu), Premiul III, Cornelia Orleanu, 8 ani, Clubul Copiilor Rovinari, clasa prof. Emilia Drăgotoiu Nanu (premiu acordat de ec. Victor Troacă, BRD Gorj).
MENȚIUNI: Casiana Tudor, 13 ani, Motru, Luis Văcaru, 10 ani, Târgu-Cărbunești, Sorina Murgu, 11 ani, Târgu-Jiu, Ana Maria Ciorbă, 15 ani, Obârșia-Cloșani, Mehedinți, Iasmine Polacek, 11 ani, Târgu-Jiu, Bianca Sârbu,14 ani, Runcu, Mihai Ștefan, 10 ani, Târgu-Jiu, Marius Dăescu,11 ani, Mătăsari, Milena Borcan,13 ani, Târgu-Cărbunești, Adelina Tomulescu, 12 ani, Rovinari și Beatrice Meiță, 11 ani, Rovinari (premii acordate de Casa de Discuri “Ijac Music Production” și de Asociația Culturală “Valea Motrului”). În final, în jurul orei 23, adiați de o boare de vânt răcoros, venit de pe crestele Parângului Mare, și cu un cer dominat de o lună plină, micuții noștri premianți, cu brațele încărcate de diplome, de trofee, de premii în bani, de cadouri și de flori, oferite de Muzeul Județean Gorj și de către sponsori, avându-i alături pe organizatori, pe părinți, dar și pe profesorii lor, au cântat cu toții, împreună cu mama Domnica Trop, celebra sa piesă … “Sara, când răsare luna”, conferindu-i manifestării statutul de necontestat al unui regal de folclor autentic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here