Fermierii din Gorj, spionaţi prin satelit

346

1275572205Toate plantaţiile agricole pentru care gorjenii au cerut subvenţii sunt verificate atent de personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj pentru a fi eliminate orice fel de suspiciuni privind terenurile.

Măsura a fost una dispusă de la Centru deoarece au existat cazuri când ţăranii nu deţineau terenurile în cauză şi realitatea era diferită faţă de ce era trecut în acte. Astfel, potrivit legilor în vigoare, cei care au dat declaraţii false când şi-au depus dosarele pentru obţinerea subvenţiei riscă să dea înapoi banii primiţi până acum. Judeţul Gorj este unul dintre puţinele judeţe din ţară în care verificările se fac prin satelit, aceasta fiind o procedură de control ceva mai nouă în ţara noastră.

4.127 de fermieri verificaţi

Potrivit lui Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj, de săptămâna trecută a început verificarea prin teledetecţie a unui eşantion de 4.127 de fermieri, din care 1.387 au pachete de agro-mediu. „Pachetele de agro-mediu sunt poziţionate pe parcele şi astfel avem de verificat 6.000 de parcele. La verificări participă zece echipe de inspectori”, a declarat Versin. Acesta a menţionat că vor fi verificate parcelele din localităţile Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Bumbeşti-Piţic, Prigoria, Bumbeşti-Jiu, Crasna, Muşeteşti şi Săcelu.

Ajutor din judeţul Olt

Termenul de încheiere a primului eşantion de 4.127 de fermieri ale căror terenuri trebuie să fie verificate este data de 31 august, motiv pentru care conducerea APIA Gorj a solicitat ajutorul colegilor din alte judeţe. „Am atras alte câteva echipe din judeţul Olt, în număr de opt, dar cred că vor mai veni şi din alte judeţe. Acest eşantion ce este verificat priveşte îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate privind Măsura 214 specifică agro-mediului”, a precizat directorul adjunct al APIA Gorj. Eşantionul de ferme supuse controalelor trebuie să fie relevant şi din punctul de vedere al valorii sprijinului solicitat, nu numai al suprafeţei înscrise. Teledetecţia se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi căldura emanată de pământ. Aceste unde electromagnetice au capacitatea de vibraţie, dar şi de reflexie şi refracţie. Sateliţi specializaţi captează aceste unde prin diferiţi senzori, în funcţie de formele de relief sau plantele care emit aceste semnale electromagnetice. Datele captate de către sateliţi se înregistrează şi apoi se transmit la sol. În principiu, plantele emit radiaţii electromagnetice în mai multe benzi spectrale. În funcţie de zona spectrală cercetată, fiecare cultură are un răspuns diferit, o anumită „semnătură“ ce apare pe hărţile foto-interpretate într-o culoare specifică.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here