Expoziţie inedită a pictorului Eric Perjovschi: „De la Chişinău, prin Gorjul de odinioară”

352

DSCN5142Vinerea trecută, la o oră când îmi beam cafeaua în Simigeria din Târgu Jiu, pe Strada Victoria, bag de seamă că managerul şi fondatorul GorjFest, artistul fotograf Teodor Dădălău era însoţit de doi-trei bărbaţi zdraveni, care panotau nişte picturi pe pereţi. L-am recunoscut pe cel mai înalt dintre ei – artistul Eric Perjovschi.

Care mai participase în vară şi la Tabăra de Creaţie Etno-Folclorică organizată de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în sudul judeţului. Nu mi-a fost greu să-mi dau seama că acesta va fi locul unde Eric Perjovschi îşi va expune lucrările. Artistul moldovean este unul dintre participanţii la Tabăra GorjFest 2011, de la Rânca. Mi-am permis să reproduc picturile, iar apoi, ca o mai veche cunoştinţă, după ce şi-au terminat treaba, l-am rugat să stăm niţel la taclale, la o masă alăturată.

DSCN5128Expoziţia vândută, înainte de vernisaj!

– Maestre Eric Perjovschi, cum şi cât ai pictat la Rânca?

– N-am venit să stau degeaba şi am făcut 11 lucrări pentru ediţia din acest an a GorjFest. Aici expun 13 lucrări, sub titlul „De la Chişinău, prin Gorjul de odinioară”.

– Şi cum de aţi ales Simigeria ca sală de expunere?

– Doru a propus mai multe variante: la Centrul lor, la Galeriile de Artă ale Municipiului sau aici. Dar mi-a plăcut mai mult sala asta, de la Simigerie, fiind o idee foarte originală şi mult mai vizitată. Nu mi-am adus lucrările personale de la Chişinău, ci le-am făcut în Gorj, pe loc. Sunt la Târgu Jiu de pe 22 iunie.

– Bag de seamă că poarta aceea, de pe peretele dinspre sud, seamănă cu poarta Casei Memoriale DSCN5135Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa.

– Am fost la Hobiţa şi mi-a plăcut. Dar şi celelalte lucrări sunt inspirate de alte fotografii ale lui Teodor Dădălău, reuşite în Tabăra de Cercetare Etnofolclorică din vara asta. Pe care el le-a expus în Sala CCPCTC Gorj.

– Ce fel de tehnici abordaţi?

– Aici expun numai picturi în ulei, căsuţe din alte sate gorjene, poarta de la Hobiţa şi icoanele. Cele cinci icoane existau la intrarea într-un sat din Gorj, eu le-am pictat. Dar când am mai trecut recent DSCN5136pe acolo trei dintre ele dispăruseră. Le-a luat cineva. Iar fântânile le-am găsit pe un drum spre Drobeta Turnu Severin. Toate lucrările sunt legate şi inspirate din Gorj. Numai că toate sunt deja vândute. Au mai fost expuse şi la Târgu Cărbuneşti, cu vreo săptămână în urmă. Eu eram în tabăra de la Rânca, lucram şi Doru mi le-a vândut pe toate. Mi-a zis că e mai bine, n-am ţinut la preţ.

Îmi place enorm Gorjul

– De când datează primele vizite în România şi în Gorj?

– Eu m-am născut într-o localitate – Ocniţa Lencăuţi, din Nordul Republicii Moldova, între Nistru şi Prut, aproape de Bucovina. Am mai fost într-o tabără de sculptură la Iaşi, în 2010. Pe Doru Dădălău îl ştiam de la Deva, ne-am cunoscut într-o expoziţie. I-a plăcut cum lucrez şi el m-a invitat la GorjFest.

– Îmi spuneaţi că sunteţi din 22 iunie în Gorj şi în România. Ce-aţi făcut atâta vreme?

– N-am stat. Am participat la patru tabere. Două în Gorj, care-mi place enorm. Şi două organizate de nişte sponsori din judeţul Vâlcea: una la Meri, tot în Gorj, şi alta de-i spune „La Râmnic”, sponsor fiind un om de afaceri vâlcean Doru Paraschiv. Aceea s-a finalizat cu o expoziţie în holul Bibliotecii judeţene „Antim Ivireanu”, din Râmnicu Vâlcea.

– Ceva mai devreme îmi vorbeaţi şi de o tabără de sculptură, la Iaşi, în 2010.

– Eu am terminat studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Din anul 2006 lucrez la Academie, unde sunt angajat ca Maestru în prelucrarea artistică a metalelor. Domeniu în care-mi dau masteratul la anul acesta, imediat după Anul Nou. În arta prelucrării metalelor nu şi-a mai susţinut nimeni vreun masterat în Republica Moldova. Aşa că, voi fi primul. Dar mă consider un artist complet. Nu-mi sunt străine nici metalul, nici ceramica, arta sticlei, sculptura şi de pictură v-aţi convins. La Iaşi au participat sculptori din România, Republia Moldova şi din Polonia.

Îi îndrăgeşte pe Brâncuşi şi pe… Dan Perjovschi!

– Dintre artiştii români, pe care-i apreciaţi?

– Sunt mulţi foarte valoroşi. În sculptură Brâncuşi, în pictură Nicolae Grigorescu, Tonitza, iar dintre cei contemporani cred că pe Dan Perjovschi. Nu-l cunosc personal, dar m-aş bucura să-l întâlnesc. Poate vom ajunge să facem cunoştinţă.

– Este cam greu, fiind un renumit desenator, ilustrator, scriitor şi autor de permormance român. Anul acesta a lansat un Catalog al proiectului „Cioran în stradă”, la Bucureşti. S-a născut la Sibiu şi azi e în România, mâine la Sidney, poimâine la Veneţia ori Ierusalim. Ce-i drept, expune în toate marile muzee şi galerii de artă din lume.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here