Expoziție cu imagini și documente ale familiei Magheru, vernisată mâine, la Muzeul Județean

928

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în parteneriat cu Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, organizează expoziția „Imagini și documente ale familiei Magheru”, al cărei vernisaj va avea loc mâine, de la ora 11.00, la sediul instituției din Târgu Jiu.

Ramura olteană a Magherilor este strâns împletită cu evenimentele importante ale poporului român din secolul al XIX-lea. Arhiva familiei Magheru cuprinde peste 20.000 de documente, fiind întinsă pe o distanță de peste 350 ani (1582-1943), și se află în patrimoniul a cinci instituţii diferite: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale Serviciul Județean Dolj, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” (donația Vlad Magheru) și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”. Destinul a făcut ca o parte, respectiv 25%, din fondul Magheru să ajungă în sanctuarul care cinstește memoria bunului său prieten și tovarăș de lupte și idealuri, Nicolae Bălcescu, prin achiziții de la Alice Focșeneanu (căsătorită Magheru) și Vlad Magheru. Fondul Magheru a intrat în patrimoniul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” în 4 etape, între 1969 și 1979. Însumează 4.520 de piese și cuprinde: documente, fotografii, arme, obiecte de cult și de uz casnic.
În elaborarea acestei expoziții, prin fotografii și acte de stare civilă, s-a pus accent, în ordine cronologică, pe personalitatea lui Romulus Magheru (fiul generalului) și a familiei sale, deoarece majoritatea surprind evenimente din viața și activitatea sa. Gheorghe Magheru scria: „Eri aflăm o tristă nuvelă. Nicu Bălcescu a murit. Eram tocmai la masa la doamna Bolliac. Când auzirăm această tristă nuvelă la toți ni se umplură ochii de lacrimi la pierderea acestui bărbat care era speranța țării. Muri sărmanul departe de dulcele sân al patriei și nu numai atât și lipsit de sărutare frățească și de orice sunet al limbii sale, care poate să mai fi înveselit amărăciunea vieții”.
Expoziția poate fi vizitată la sediul Muzeului Județean de Istorie Gorj timp de două săptămâni, iar accesul este gratuit.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here