Exerciţiu Salvaspeo în Avenul Cartianu

923

Serviciul Public Județean Salvamont -Salvaspeo Gorj va organiza în perioada 28-30 august 2015 Exerciţiul Salvaspeo Avenul Cartianu în masivul Vâlcan, în colaborare cu Serviciile Publice Salvamont-Salvaspeo Hunedoara şi Cluj şi cu participarea unei echipe de salvare speologică din Serbia.

Scopul exerciţiului organizat de Salvamont Gorj este de omogenizare a tehnicilor salvaspeo și crearea de legături și metodologii de lucru comune în vederea colaborării interjudețene şi transfrontaliere în cazul unor accidente cu grad ridicat de dificultate sau cu victime multiple. Obiectivele exercițiului constau în coordonarea comună a acțiunii din momentul pre-alertei până la încheierea misiunii, instalarea punctului de comandă exterior și a celor de comandă interioare, gestionarea corectă și eficientă a resurselor umane și materiale, evaluarea și managementul riscurilor în zona de subteran și în exterior, instalarea bivuacului de prim ajutor subteran, echiparea avenului pentru salvări subterane, realizarea dezobstrucțiilor necesare pentru evacuare, testarea de noi echipamente de transport accidentați și de radiocomunicații subterane, evacuarea unuia sau mai multor accidentați din sectoarele cuprinse între cotele minus 110 m și minus 140 m, proceduri de transfer al accidentaților către echipajele salvamont, respectiv SMURD/Ambulanță, testarea echipamentelor de radiocomunicații și TETRA în teren variat montan, discuții în vederea stabilirii unor concluzii și a unor obiective viitoare.

Programul exerciţiului salvaspeo
Potrivit conducerii Salvamont, programul exerciţiului salvaspeo este următorul: astăzi, 28 august, 17.00 – 22.00, Sosirea participanţilor, înscrierea, şedinţa tehnică; sâmbătă 29 august, 08.00 – 20.00, derularea exerciţiului; 21.00 – 22.00, Bilanţ; Duminică – 10.00 – 12.00 inventar, spălarea echipamentelor.
exercitiu salvaspeo3Tabăra de bază se va organiza prin autogospodărire individuală sau colectivă pe fiecare echipă la altitudinea de 1378 m, în punctul cu coordonatele GPS: N 45.30065 °, E 023.29909°. Număr estimativ de participanţi: 22 de salvatori din judeţele Hunedoara şi Cluj, 12 salvatori din Gorj şi patru salvatori din Serbia.
Lista de participanţi se actualizează în permanenţă, mai multe servicii salvamont-salvaspeo din ţară arătându-şi interesul pentru a participa cu salvatori la această acţiune. Condiţii de participare: Cunoştinţe la nivel de minim TSA1, asigurare de accident individuală, adeverinţă medicală şi fişa de instructaj SSM. Responsabili exerciţiu: director coordonator – Cornoiu Sabin – Gorj, consilier Tehnic – Frățilă Gheorghe – Cluj; consilier Tehnic – Sopincean Adrian – Hunedoara şi consilier Tehnic – Sopincean Mihaela- Hunedoara.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here