Eveniment artistic – ICOANE, CREDINŢĂ, FLORI şi mulţi elevi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”

371

Am fost, am văzut, am fotografiat şi mi-a plăcut. De plăcut, mi-au plăcut în mod firesc icoanele pictate de pictorii de biserici – soţii Ana şi Gheorghe Ecovescu, de iconarul… Ilie Alexandru, cunoscut ca un valoros şi consacrat sculptor târgujian, plus florile prezente în lucrările de adevărată artă fotografică realizate de elevii Fotoclubului de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu.

Şi ar mai fi şi altele care mi-au plăcut, la reuşita acestui veritabil eveniment artistic aducându-şi contribuţia şi omul de cultură Pompiliu Ciolacu, care şi-a luat doctoratul cu lucrarea „Icoane de vatră”. Sigur, m-aş fi aşteptat să fi fost invitat la vernisaj şi scriitorul profesor Dan Pupăză, fiul profesorului şi fondatorului Muzeului Etnografic Arcani „Prof. Grigore Pupăză” – primul muzeu etnografic din mediul rural, ca să ne exprimăm, cum ar veni, mai academic, care, spre bucuria noastră, se află pe Valea Jaleşului. Adică, în Gorj. De la acest minunat muzeu au fost aduse trei icoane – chiar pe pânză – ce datează de pe la anii 1700. Între timp, biserica unde-au fost expuse pentru întâia dată a ars în flăcări. Dar icoanele acestea sfinţite au rămas intacte. Numai timpul le-a cam scorojit şi şi-a lăsat amprenta asupra lor.
Toate ar fi fost bune şi frumoase dacă vernisajul beneficia de o mai bună organizare. N-a venit, nefiind cu siguranţă invitat nici un preot din Târgu-Jiu. Deşi tematica impunea prezenţa lor. Mai mult, deşi fuseseră invitaţi – profesorii şi elevii Liceului Teologic Târgu-Jiu au strălucit prin absenţă. Culmea, un liceu cu director chiar preot!
Ne-a displăcut faptul că deşi elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” au venit în număr destul de mare şi cu mult înaintea orei 17.00, vernisajul s-a amânat din pricină că scriitorul şi directorul Centrului de Creaţie, Ion Cepoi, acorda interviuri unor televiziuni. Ca şi cum acestea nu puteau fi amânate. Sfertul de oră academic trecuse, aşa că ne-am retras. Probabil că domnia Sa este adeptul sfertului de oră academic rusesc. Unul cu mult mai mare decât 30 de minute! Păcat.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here