Dumitru Călugăru, un cineast care se zbate cu propriile resurse financiare

616

dumitru calugaruCel care a înfiinţat acum aproape 35 de ani Cineclubul „Constantin Brâncuşi” este Dumitru Călugăru, cineastul care a realizat peste 100 de filme de scurt-metraj. Acum, doreşte realizarea unui nou film cu care să se prezinte la un festival de film din Slovenia. La 60 de ani, gorjeanul Dumitru Călugăru face parte de 15 ani din echipa Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” , este un cineast apreciat peste hotare, care an de an îşi prezintă scurt-metrajele la marile festivaluri europene şi nu numai.

„Fac filme cu sufletul şi pentru suflet. Dacă pe oameni îi încântă munca mea înseamnă că am realizat ceva bun. Eu nu fac filme pentru juriu, pentru că cei care le vizionează sunt în număr mult mai mare, indiferent de clasa socială pe care o reprezintă” , ne-a declarat cineastul gorjean. Acesta se poate lăuda că a realizat peste 100 de filme, a primit peste 50 de premii naţionale şi aproape 20 internaţionale, şi, totuşi, nimic nu îl opreşte din avântul său. Filmul este munca şi pasiunea sa din timpul liber, pentru care nu este plătit de cineva, de cele mai multe ori fiind realizat cu propriul său buget.

Pregăteşte un film cu rudari pentru Slovenia
În luna noiembrie a acestui an, Călugăru va participa la Festivalul de Film din Slovenia, unde va prezenta un film cu rudari din Polovragi. Acesta mai are la activ încă două filme cu rudari, din zona Buduhala, unul se numeşte „Moştenit… ori…” , iar celălalt „Fusul timpului”. „Încă nu i-am stabilit un nume filmului cu rudarii de la Polovragi, cei care fac împletituri din nuiele de alun şi realizează lăzi de zestre” , a completat cineastul. Pentru ca acest film să fie gata în câteva luni, Dumitru Călugăru apelează la bunăvoinţa oamenilor cu dare de mână, deoarece deplasarea echipei şi recompensarea rudarilor ce vor apărea în film implică anumite costuri. Speră ca şi acest film să strângă aplauze şi premii importante, deoarece cu primele două scurt-metraje cu rudari a adunat şase premii internaţionale.Filmele sale au fost apreciate în ţări precum Austria, Germania, Iran, Cehia, Polonia, Slovenia. „De fiecare dată, eu îmi aleg festivalul căruia vreau să-i trimit un film realizat de mine”, a încheiat Dumitru Călugăru.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here