Două centre sociale noi, în municipiu

320

2Două foste centrale termice de cartier din municipiul Târgu-Jiu vor fi transformate în centre sociale. Acestea se vor numi: Centrul de zi Christian – asistenţă pentru persoanele tinere şi adulte cu handicap şi Centrul de servicii sociale integrat – centru îngrijire copii.

IMG_7516Autorităţile locale din Târgu-Jiu au găsit utilitate altor două centrale termice de cartier dezafectate. În una din acestea va fi realizat Centrul de zi Christian, ce va fi implementat de Primăria Târgu-Jiu. Proiectul are o valoare totală 785.682,98 euro, dintre care peste 600 de mii de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Prin implementarea acestui proiect va fi creat un centru multifuncţional pentru persoanele cu handicap, care vor beneficia de servicii sociale adaptate nevoilor lor speciale. O altă fostă centrală de cartier va deveni Centru de servicii sociale integrat – Centru îngrijire copii şi va fi implementat tot de Primăria Târgu-Jiu. Proiectul are o valoare totală de aproape 600 de mii de euro, dintre care aprroximativ 450 de mii reprezentând finanţare nerambursabilă. Prin implementarea acestui proiect va fi creat un centru social, care va oferi servicii pentru familii dezavantajate din punct de vedere social şi economic.

Contractele de finanţare pentru ambele proiecte au fost semnate ieri de către primarul Florin Cârciumaru şi Directoarea Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.

Centrul de zi Christian – un loc modern pentru persoanele cu handicap

Durata de implementare a Centrului de zi Christian – asistenţă pentru persoanele tinere şi adulte cu handicap este de 19 luni. Grupul ţintă al acestui proiect este format din: 1209 persoane cu handicap locomotor, somatic neuropsihic, şi handicap asociat, cu vârste cuprinse între 15 ani şi 85 de ani cu grad de handicap 1,2 şi 3; 826 de persoane cu handicap vizual cu gradul I şi II înregistrate la nivelul Municipiului Târgu-Jiu şi persoane cu handicap din judeţ; familiile şi aparţinătorii persoanelor cu handicap, cele nouă persoane care se vor angaja la Centrul Christian (6 cu normă întreagă şi 3 cu jumătate de normă).

Centrul Christian va fi realizat în strada Mioriţei, nr. 5 pe locul fostei centrale termice de cartier.

Măsurile de intervenţie presupun repararea grinzilor de fundaţii, repararea degradărilor de stâlpi şi grinzile clădirii, precum şi repararea fisurilor din zidăria perimetrală acolo unde se va menţine după recompartimentare.

Se vor executa lucrări de instalaţii electrice, sanitare, termice, telefonie, cablu, intenet şi radio; se va realiza tâmplăria exterioară şi interioară.

La final, noul centru social va cuprinde: o sală de aşteptare, birou personal, birou coordonator centru, birou consiliere individuală, sală activităţi socio-culturale, sală tenis de masă, sală terapie ocupaţională, sală activităţi de grup, sală exerciţii fizice, oficiu curăţenie, grupuri sanitare, oficiu şi centrală termică.

De asemenea, se vor achiziţiona corpuri de mobilier specific serviciilor sociale, echipamente IT, centrala termică, aparate aer condiţionat, etc.

Centru de servicii sociale integrat – centru îngrijire copii

Centrul de servicii sociale integrat – centru îngrijire copii este un proiect ce vizează crearea unui centru social (prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii unei foste centrale termice de cartier din zona A.I.Cuza). Centrul oferă servicii pentru familii dezavantajate din punct de vedere social şi economic şi are misiunea de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii. Totodată se asigură şi o informare cât mai exactă a acestora cu privire la drepturile ce le revin, toate acestea conducând la îmbunătăţirea calităţii vieţii grupului ţintă şi la ridicarea sistemului de servicii sociale oferite la standarde europene.

Prin acest proiect se oferă servicii sociale primare pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani proveniţi din familii ce se află în situaţie de risc social din municipiul Tg-Jiu, în vederea prevenirii abandonului şcolar şi familial.

Astfel, un număr de 40 copii, cât şi părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora vor beneficia de servicii de suport şi asistenţă pentru copii, prin activităţi de îngrijire, educaţie, recreare-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională, cât şi activităţi de sprijin şi consiliere, educare.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here