Dosarul “Gala Bute”: Cererea de despăgubire civilă a CE Oltenia, respinsă de instanță

342

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri în dosarul “Gala Bute”. Udrea nu va plăti însă și despăgubirile civile solicitate de CE Oltenia în acest dosar, instanța decizând că acțiunea companiei ar fi nefondată. Asta deși Curtea de Conturi Gorj declarase drept ilegală sponsorizarea unităților intrate în CEO făcută, în vara lui 2011, pentru Gala Bute, și recuperarea banilor. De altfel, în ultimii ani, numeroși salariați ai companiei au fost chemați la DNA pentru a da explicații privind sponsorizarea în cauză de la Gorj.

În decizia prin care Udrea a fost condamnată la 6 ani închisoare cu executare se arată că, aceasta trebuie să achite suma de 8.116.800 de lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 de lei şi 296.076 de lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.
În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 de lei. Înalta Curte a respins, ca nefondate, cererile de despăgubiri civile formulate de părţile civile Transgaz Mediaş, Oil Terminal Constanţa, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Romgaz Mediaş, Hidroelectrica, IAR Ghimbav, Transelectrica. Se menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Elena Udrea şi Rudel Obreja. Instanţa a ridicat însă măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, după ce acesta a fost achitat. Instanţa a mai decis ca Udrea, Tudor Breazu, condamnat şi el în dosar, şi Rudel Obreja să plătească fiecare câte 20.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Restul inculpaţilor au de achitat câte 15.000 de lei cheltuieli judiciare.

Condamnări în dosarul “Gala Bute”:
* fostul ministru Elena Udrea – 6 ani de închisoare cu executare
* Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box – 5 ani închisoare cu executare
* Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – 3 ani de închisoare cu executare
* Ion Ariton, fost ministru al Economiei – achitat
* Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 6 ani
* Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de 5 ani
* Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani şi 6 luni cu suspendare
* Ştefan Lungu, fost consilier al lui Udrea – un an şi 6 luni cu suspendare.
Decizia Instanţei supreme în acest dosar nu e definitivă.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Sponzorizarile facute de CE Oltenia trebuiesc recuperate NU de la Elena Udrea ci de la cei care au semnat Ordinele de plata pentru sumele respective, pt.ca acestia trebuiau sa stie ca legea nu le permite aceste sponzorizari, doar nu i-a fortat Udrea sa vireze banii,ei ca sa se mentina pe functii,asa ca dl.Boza imediat trebuie sa-i actionati in instanta pe respectivii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here