Depozit de deșeuri radioactive, la granița cu România. Ministrul bulgar al Mediului a invocat interesul național. Localitățile din două județe, în zona modulelor cu reziduuri periculoase

1545

Autorităţile bulgare vor construi, în nordul ţării, lângă centrala nucleară de la Kozlodui, la patru kilometri distanţă de malul Dunării, în apropiere de localitățile românești Bechet, Dăbuleni și Caracal, un depozit pentru deşeuri radioactive. O înaltă instanță administrativă de la Sofia a dat undă verde proiectului și a respins un apel al Coaliției pentru dezvoltare sustenabilă împotriva planului de mediu pentru acest depozit în care, până în 2075 vor fi depozitate până la 345.500 de tone de reziduuri radioactive, potrivit Radio Bulgaria. Ministerul Mediului din România a făcut mai multe dezbateri pe acest subiect și le ceruse autorităților bulgare mai multe detalii, însă acestea au dat asigurări că depozitul nu va cauza probleme, în condițiile în care în zona acestuia sunt toate localităţile de pe malul Dunării din Dolj și Olt.

Instalația de colectare și gestionare a deșeurilor va fi gata în 2021 și va costa 70 de milioane de euro. Aici vor fi depozitate deșeuri din industria energetică, medicină, agricultură și cercetare, potrivit Radio Bulgaria.Ministerul Mediului din România a organizat, în 2015 și 2016, o serie de dezbateri publice în Craiova cu privire la acest subiect și a cerut bulgarilor informații suplimentare pe această temă.Potrivit deciziei de impact asupra mediului transmisă de autoritățile bulgare, propunerea de investiţie vizează construirea a opt module uniforme din beton armat, amplasate în trepte, pe două rânduri paralele. Dimensiunea prestabilită a fiecărui modul este de 117 m lungime, 35,5 m lăţime şi 10 m înălţime. Modulele sunt separate de pereţi longitudinali şi transversali ce formează camere de etanşare. Fiecare modul cuprinde 16 camere identice, localizate, de asemenea, pe două rânduri paralele de 8 camere succesive. Camerele sunt construite din beton armat, pereţii având o grosime de 500 mm, iar fundaţia de 1000 mm. Pereţii şi fundaţia fiecărei camere sunt acoperiţi cu material izolant.Modulele vor fi închise prin umplerea spaţiului gol dintre containere cu loess-ciment care conţine un material corespunzător de absorbţie (zeolit), prin construirea unui plafon din beton armat acoperit cu material izolant adecvat, prin construirea unui strat suplimentar de 1 m grosime, asemănător celui care izolează pereţii modulului şi respectiv, prin construirea unui strat protector de bariere multiple. Scopul acestui strat este izolarea pe termen lung a deşeurilor din module împotriva apei pluviale; prevenirea accesului plantelor şi animalelor în zona deşeurilor depozitate (animale mici precum rozătoarele etc; rădăcini de copaci, arbuşti etc); protejarea camerelor de depozitare împotriva eroziunii la suprafaţă şi schimbărilor bruşte de temperatură; prevenirea sau minimalizarea intervenţiei umane necorespunzătoare. Stratul de protecţie îşi va menţine impermeabilitatea pe întreaga perioadă instituţională (300 ani).Trebuie precizat că, în 2011, în momentul în care Ministerul Mediului din Bulgaria a emis decizia, rezoluția ministrului Mediului făcea trimitere la interesul national: ,,Aprob intrarea în vigoare anticipată a prezentei hotărâri. În acest scop, va fi protejat interesul naţional şi social de importanţă deosebită”.
Mai trebuie spus că, autoritățile bulgare dau asigurări că depozitul de deșeuri va fi unul cu nivel scăzut și mediu de radioactivitate și va fi administrat de o companie de stat din Bulgaria, însă un element extrem de important este acela că acesta va fi edificat lângă centrala nucleară de la Kozlodui, la patru kilometri distanţă de granița cu România, în apropiere de toate localitățile românești de malul Dunării din județele Dolj și Olt.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here