Degradarea Casei Memoriale “Ecaterina Teodoroiu”, subiect tratat în revista științifică a Muzeului Militar Național! Muzeul Județean nu a informat revista că s-au făcut lucrări de reabilitare a clădirii

1388
????????????????????????????????????

Revista publicată la București, de Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, în numărul 13, din anul 2015 tratează pe larg batjocura de care are parte casa eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu. Materialul respectiv este completat cu două fotografii care relevă, pentru acel moment, degradarea casei muzeu și cu un text în care se precizează neregulile constatate la acest obiectiv cultural. Autoritățile municipale au reușit să reabiliteze Mausoleul din centrul orașului Târgu-Jiu, anul trecut, iar cele ale muzeului să reabiliteze Casa Memorială “Ecaterina Teodoroiu”. Ultimul aspect nu s-a transmis însă și Muzeului Militar Național.

Casa muzeu, unica de acest tip din municipiul Târgu-Jiu, a intrat în atenția unui muzeograf de la Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” în urmă cu patru ani. Este vorba despre Valeria Bălescu care, în cadrul unui studiu realizat de ea în 2015, în revista științifică amintită mai sus, a scris și despre casa muzeu din Târgu-Jiu. Studiul poartă denumirea: “Tradiția Poporului Român-O “Tinerețe fără Bătrâneșe” a vitalității sale naționale”, în cuprinsul acestuia fiind abordat, în al doilea punct, subiectul ,,Ecaterina Teodoroiu-Model de eroism printre semnele sale din <<Războiul popoarelor>>”.

După ce muzeograful a evocat valoarea acestei eroine, oglindită în lucrări științifice internaționale, a făcut o paralelă cu interesul pe care îl acordă românii, costantând că i-a fost neglijată memoria Ecaterinei, pe plan local. “De pildă, casa sa memorială de la Târgu-Jiu, deși protejată prin lege este actualmente asfixiată de noile acareturi din preajmă și de comerțul stradal, dar și îngrijirea și consolidarea ei lăsa de dorit în 2014 când am făcut imaginile de mai jos. Dacă la prima vedere, pare că în această privință este totul sub control, privită pe latura din dos, concluzia este alta”, spunea muzeograful în studiul său, completat cu două fotografii relevante pentru 2014, una care arată un perete lateral dărăpănat, iar alta care arată înscrisul străzii fără vizibilitatea prevăzută de lege.

Reabilitare anul trecut!
Casa memorială se află în directa coordonare a Muzeului Județean Gorj, mai exact a directorului Dumitru Hortopan. Reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu, mai exact viceprimarul Adrian Tudor, a declarat, ieri, că nu știa de existența studiului cu mențiunea că acea clădire de pe strada Ecaterina Teodoroiu a fost reabilitată, anul trecut, pe un proiect realizat de arhitectul Cămui. “Anul trecut, muzeul a obținut o autorizație de construire și a schimbat acoperișul casei muzeu și a făcut și alte lucrări de reabilitare ale clădirii respective. Acum, casa memorială nu mai este la stadiul arătat în acel studiu din 2014. Cred că ar fi necesar ca, Muzeul Județean Gorj să-i comunice revistei respective noutățile apărute anul trecut”, a declarat vicele Adrian Tudor.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here