Decizie judecătorească pentru exploatarea calcarului la Peștișani!

1504

Magistrații unei instanțe de judecată din Capitală au dat un verdict în privința posibilei începeri a exploatării calcarului la Peștișani, în satul Gureni, acolo unde localnicii au protestat în ultima vreme împotriva unei astfel de activități ce ar urma să aibă loc în apropierea gospodăriilor lor.

Fundația Valea Bistriței a fost cea care în toamna anului 2022 a contestat acordul de mediu pe care autoritățile în domeniu l-au emis pentru firma care dorește să exploateze resursele de calcar din zonă. La o lună după emiterea acordului de mediu, Tribunalul București a dat un prim verdict și a dispus: „Suspendă executarea acordului de mediu nr.13/19.09.2022 emis de APM Gorj, până la pronunţarea instanţei de fond”. Decizia respectivă a fost contestată, iar instanța superioară a dispus rejudecarea la instanța de fond și, astfel, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Gorj, care, la sfârșitul săptămânii trecute, a decis că fundația care a inițiat contestația nu ar avea argumente cu care să susțină demersurile lor. Mai mult, firma care dorește să înceapă exploatarea rezervelor de calcar ar urma să primească și banii pe care i-a cheltuit pe acest proces, bună de plată fiind tot Fundația Valea Bistriței. „Respinge cererea de suspendare, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata către pârâta Explocarb S.R.L. a sumei de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocațial redus. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal”, a decis instanța.
Nici acest verdict nu este definitiv, putând fi contestat în perioada următoare. Decizia vine însă după ce localnicii din Gureni și-au exprimat public nemulțumirea față de posibila deschidere a carierei de calcar din apropierea caselor lor. Oamenii au blocat chiar primele utilaje ajunse aici în urmă cu circa două săptămâni, de fiecare dată ei declarând că nu vor fi de acord cu o astfel de activitate economică. Ei susțin chiar că o parte din terenuri le-ar aparține, în timp ce autoritățile au dat mereu asigurări că firma care a inițiat demersurile de exploatare a rezervelor de calcar are toate actele în regulă.
Primarul Cosmin Pigui a declarat și el că firma în cauză ar fi putut începe activitatea economică de mai mulți ani, timp în care bugetul local a fost lipsit de taxele și impozitele pe care ar fi putut să le încaseze. Edilul s-a declarat convins de faptul că, în cele din urmă, exploatarea rezervelor de calcar va începe atâta timp cât există toate avizele și documentele prevăzute de legislația în vigoare.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here