Dăncilă, victorie în Gorj. PNL, bătut la el acasă!

1467

Puțin peste 46% dintre gorjeni s-au prezentat, duminică, la urne, pentru a-și alege viitorul președinte. Bătălia finală pentru Cotroceni se va da între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Primarii au mobilizat activul social-democrat la vot și i-au asigurat liderului PSD o victorie clară în județul Gorj. „Un rezultat extraordinar, care ne plasează în primele cinci organizații din țară”, susține președintele PSD, Mihai Weber. Deși liberalii au reușit să câștige în Târgu-Jiu, au pierdut alegerile prezidențiale în localități importante, cu primari PNL. „O mare dezamăgire”, spune liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, după ce Iohannis a fost învins în 14 din cele 20 de localități conduse de primari liberali.

Gorjul rămâne roșu! Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a câștigat alegerile în Gorj, cu 37,54%, fiind votat de 51.137 de alegători. Deși la nivel național președintele Klaus Iohannis a obținut o victorie clară, în Gorj a obținut 30,06% din voturile valabil exprimate.
Dan Barna s-a clasat pe locul trei, cu 9,83%, iar Mircea Diaconu a fost votat de 12.907 gorjeni, adică 9,48%. Theodor Paleologu a primit puțin peste 7.100 de voturi, ceea ce înseamnă 5,22%. Ramona Bruynseels a obținut 3,33% din sufragii, iar Alexandru Cumpănașu – 1,54%. Restul candidaților au obținut fiecare sub 1%.
„PSD Gorj a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, având unul dintre cele mai bune rezultate din țară. Clasarea între primele cinci organizații din țară a fost posibilă datorită membrilor și simpatizanților PSD, care au apreciat realizările PSD, atât la nivel județean, cât și național. Le mulțumesc tuturor gorjenilor care prin votul lor au făcut posibil acest rezultat de excepție”, a declarat Mihai Weber, președintele PSD Gorj.

Amărăciune liberală
Liberalii au câștigat scrutinul în municipiul Târgu-Jiu. „Mă așteptam la acest rezultat, văzând cât de multă implicare a fost din partea organizației pe care o conduc, PNL Târgu-Jiu. Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când la Târgu-Jiu, în primul tur, câștigă un candidat de dreapta”, a spus primarul Marcel Romanescu.
Au pierdut însă localități importante, cu primari PNL, cum sunt Motru, Fărcășești, Prigoria, Berlești, Padeș, Vladimir sau Stănești. De pildă, la Motru, PSD a câștigat cu 34,3% din voturi, PNL – 29,6%, iar USR – 11,8%. La Bîlteni, fief liberal, PSD a obținut același număr de voturi cu PSD.
Mai precis, PNL a pierdut în 14 din cele 20 de localități conduse de primari liberali. „Partidul Național Liberal nu a reușit să câștige aceste alegeri în 14 din cele 20 de localități în care are primar, ceea ce pentru mine reprezintă o mare dezamăgire. Am avut niște probleme acolo unde nu trebuia să avem. Am câștigat niște localități importante, în care PSD de obicei câștiga detașat și, totuși, am pierdut 14 primării din 20. Vom face o analiză cu fiecare primar în parte”, a anunțat Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj.
Liberalii s-au impus în orașul Rovinari, Iohannis primind 1.272 de voturi, iar Dăncilă 1.068 voturi. Au câștigat și în câteva comune cu primari PSD, respectiv la Baia de Fier, Bumbești-Pițic, Săcelu, Mătăsari sau Hurezani. La Cîlnic, comună cu primar liberal, PNL a câștigat 51% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 27%. Mircea Diaconu s-a clasat pe locul trei, cu 6%.
Un rezultat bun a obținut PSD la Bustuchin. Aici, social-democrații au câștigat în toate secțiile, cu 47,5% din voturi, în vreme ce PNL s-a clasat pe locul doi, la mare distanță, cu 19,3%. PMP a obținut locul trei, cu 10,8% din sufragii. PMP a câștigat în comuna Stejari, aici PSD clasându-se pe locul doi. Rămâne de văzut cum se vor mobiliza cele două partide în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Alianța USR-PLUS a anunțat deja că-l va susține pe Klaus Iohannis, în vreme ce Victor Ponta a precizat că, în turul doi, fiecare votează „cum crede”, dar el personal nu se simte reprezentat nici de Klaus Iohannis, nici de Viorica Dancilă.
I.IRINOIU , A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here