Sâmbătă, 1 aprilie 2017, s-a desfășurat la Târgu-Jiu, concursul interjudețean Cupa «Păcălelilor» la Orientare în alergare, ediția a VI-a, și etapa a IV-a din Campionatul Național de Orientare «Sprint» Parc-Oraș. Concursul a fost organizat de către «Cercul de Orientare» din cadrul Palatului Copiilor Târgu-Jiu, coordonat de prof. Adrian Marcu, având ca parteneri: Federația Română de Orientare, Direcția Județeană de Sport și Tineret Gorj și Clubul Sportiv «Pandurii» Târgu-Jiu.
Orientarea este sportul în care sportivul realizează o cursă între mai multe posturi de control, în cel mai scurt timp posibil, folosind doar o hartă și o busolă. De aici, decurge necesitatea de a se asigura tuturor concurenților aceleași condiții de concurs. Cu cât harta este mai corectă și reprezintă cât mai fidel traseul de concurs, un participant are posibilitatea să realizeze o cursă cât mai bună și egală pentru toți concurenții. Pentru sportiv, o hartă corectă, completă și ușor de citit, îi asigură acestuia cea mai corectă alegere a rutei de parcurs între controale și cea mai bună navigare de-a lungul acestei rute, folosind abilitățile sale tehnice și fizice.
Toate aceste alegeri ale rutei și navigarea se îngreunează considerabil, dacă harta nu este corectă și ușor de citit. Zona de concurs a cuprins Parcul Central, Parcul «Insulița» și zona pietonală din centrul municipiului, locul de start fiind situat în dreptul intrării la Complexul «Dolce Vita», iar cel de sosire situându-se în amfiteatrul în aer liber din centrul orașului, unde s-au desfășurat și festivitățile de premiere.
Au participat 180 de concurenți cu vârste cuprinse între 6 – 60 de ani, existând 10 categorii de vârste, atât la feminin, cât și la masculin. Concurenții au venit din: Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Harghita, Zalău, Hunedoara, Brașov și, bineînțeles, din județul gazdă, Gorj. Traseele au avut lungimi de la 950 m, cu 7 posturi de control, pentru cei mici, până la 4km, cu 20 de posturi de control, pentru cei considerați de «elită». Câștigătorii de la fiecare categorie de competitori au primit medalii și diplome, iar în final, toți participanții au fost recompensați cu un mic «premiu»…dulce!
Să amintim că medaliații cu aur de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu au fost: Trăistaru Daiana F10 ani, Vlăduț Evelina F12 ani, Mija Denise F16 ani, Opriș Maria OpenF, Mija Eliana OpenTF, Bursuc David – Familie, Coculescu Rareș M10 ani, Talabă Dragoș M14 ani, Predescu Robert M16 ani, Burci Andrei M18 ani și Vlăduț Alin OpenM.
În încheiere, să precizăm că orientarea sportivă sau orientarea în alergare, fosta orientare turistică, a devenit un sport răspândit în întreaga lume, iar o mare importanță a căpătat-o dezvoltarea acestui sport în viitor.
În acest scop, Federația Internațională de Orientare (IOF), a lansat între anii 2000-2002, «Specificațiile Internaționale pentru Hărțile de Orientare» (ISOM), scopul său fiind acela de a impune folosirea unor semne convenționale pentru hărți care să se potrivească diferitelor tipuri de teren întâlnite, să se adapteze diferitelor categorii de vârstă și moduri de a se orienta, iar în același timp, să fie în acord cu regulamentele IOF.
Adrian Marcu