Deputatul Vîlceanu, urmărit penal pentru altercația din Parlament. „Lucrurile puteau fi rezolvate altfel”

1399

Scandalul din Parlament, cu un coleg de partid, i-a adus numai probleme deputatului de Gorj Dan Vîlceanu. Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală împotriva parlamentarului, pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice. Lucrurile se puteau rezolva altfel, „ca între doi colegi”, spune Vîlceanu, după anunțul Parchetului General.

„La data de 28 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un deputat din Parlamentul României sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice, iar în cursul zilei de astăzi (n.red. marți), suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele cercetate, încadrarea juridică, precum și drepturile și obligațiile procesuale. Totodată, astăzi (n.red. marți) a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunile menționate”, au anunțat procurorii.
La sfârșitul lunii mai, Vîlceanu l-a agresat pe holul Parlamentului pe deputatul PNL Florin Roman, după un schimb de replici. Roman l-a acuzat pe Vîlceanu că l-a atacat „în mod golănesc”, lovindu-l cu genunchiul în zona nasului și că a încercat să-l muște de față. Vîlceanu a spus însă că a fost „o îmbrânceală de 7-8 secunde” și că nu l-a lovit pe liberal. „Nu mă umple de mândrie acest incident, evident, dar, pe de altă parte, nici nu vin la Parlament să fiu înjurat”, spunea atunci Vîlceanu.

„A adresat injurii și a exercitat acte de violență”
„La data de 21.05.2024, ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat, inculpatul a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, și acesta deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatul constituțional de deputat al României, provocându-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale. Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnității acesteia și a tulburat ordinea și liniștea publică prin generarea unor situații de insecuritate și de teamă”, susțin procurorii. Potrivit acestora, Vîlceanu nu se poate bucura în acest caz de imunitate parlamentară întrucât „este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică”.
În schimb, deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor.
În plus, după altercație, Vîlceanu a rămas fără 50% din indemnizație timp de șase luni.

„Mi-e rușine de acest incident”
Deputatul de Gorj spune că i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile și crede că acest conflict se putea rezolva „altfel”. „Am fost înştiinţat de această sesizare făcută de domnul Florin Roman, mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, şi la acest moment nu pot să dau alte detalii privind actele de procedură. Ceea ce aş vrea să adaug este că ulterior am avut o discuţie cu Florin Roman, în care eu i-am spus că mie mi-e ruşine de eveniment şi de incidentul acesta şi că, cel puţin pentru partea mea de vină, îmi cer scuze şi sper că vom ajunge la o discuţie faţă în faţă, ca doi colegi. (…) Din punctul meu de vedere, lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care se cunosc foarte bine şi care îşi cunosc familiile”, a declarat Vîlceanu pentru news.ro.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Parlamentul României a ajuns o cocină a derbedeilor. Numai în România din cauza originalei democrații clocită de Iliescu pot ajunge in Parlament astfel de specimene. Toți șmecherii, bișnițarii, incompetenții, „absolvenții”de școli obscure, lipitorii de afișe , lingăii de dorsale, șmenarii, bâlbâiții și rârâiți trecuți pe listele unui partid ajung in Parlamentul țării și fac legi pt 20000000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here