Se audiază din nou martorii în procesul fostului primar Marian Tătaru! Prejudiciu de 9 miliarde de lei vechi

1390

După ce a pierdut alegerile locale din 9 iunie prin care își dorea să revină la butoanele Primăriei Ionești pe care a prejudiciat-o cu sume colosale, Marian Tătaru rămâne în stand-by din punct de vedere penal, unul dintre procesele în care are calitatea de inculpat având astăzi un nou termen.

Magistrații de la Judecătoria Târgu Jiu se întrunesc astăzi într-un nou termen în dosarul în care fostul primar Marian Tătaru este judecat pentru abuz în serviciu. După ce ultimele înfățișări au fost tărăgănate ca urmare a aducerii cu mandat a martorului Ion Păuna, consilier local în cadrul Primăriei Ionești, de altfel coleg de partid cu Tătaru, azi magistrații vor să reaudieze alți martori din dosar. În urmă cu câțiva ani, Curtea de Conturi a descoperit faptul că Marian Tătaru a prejudiciat Primăria Ionești cu peste 9 miliarde de lei vechi, pe timpul cât a fost primar. Acesta a cârmuit din fotoliul de edil localitatea Ionești în perioada 2008-2020
Fostul primar al comunei Ionești a fost trimis în judecată, în luna ianuarie a anului 2022, în baza rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, acuzația fiind aceea că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unui contract de lucrări din 8 iunie 2012, în valoare de 1.071.406 de lei, având ca obiect „Modernizare drumuri săteşti DS27, DS28 şi DS29”, în condiţiile în care, erau prevăzute în bugetul local fonduri în valoare de numai 630.000 lei pentru realizarea acestora. Așa că, neavând fondurile necesare, la momentul când constructorul a emis două facturi, prima, în noiembrie 2012, în valoare de 469.108 de lei şi a doua, în aprilie 2015, în valoare de 600.593 de lei, nu le-a predat pentru a fi înregistrate în evidenţele contabile la zi, ale instituție publice, deţinându-le asupra sa, fără drept. Marian Tătaru le-a înregistrat abia câțiva ani mai târziu, pe cea din noiembrie 2021, în martie 2015 și pe cea din aprilie 2015, în luna iulie a anului următor. Acest fapt „a determinat imposibilitatea plăţii la termen a celor două facturi fiscale, precum şi acumularea de penalităţi de întârziere, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare, în sumă de 919.409,40 lei cu care a fost prejudiciată unitatea administrativ teritorială, fiind încălcate şi prevederile art.5 alin.l din OUG nr.l19/1999, întrucât inculpatul nu a asigurat legalitatea şi eficienţa utilizării resurselor materiale ale instituției publice”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Executat silit pentru alte prejudicii
De altfel, fostul primar al comunei Ionești a fost și executat silit de către administrația locală pentru plata dobânzilor la prejudiciile cauzate în cadrul proiectului de alimentare cu apă a localității, suma ridicându-se la 61.877,50 de lei. În plus, a fost executat silit și pentru prejudiciile legate de serviciile de telefonie mobilă, în valoare de 56.667,08 lei.
Primăria Ionești a recuperat aceste sume, echivalentul a peste un miliard de lei vechi, dar Tătaru mai are de plătit dobânzi de circa 30.000 de lei. În paralel, Tătaru este anchetat penal pentru însușirea ilegală a unor telefoane mobile de ultimă generație, în valoare de mii de euro, achiziționate din fonduri publice în perioada în care era primar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here