Cineastul Dumitru Călugăru, la încă două festivaluri internaţionale

423

dumitru calugaruCineast gorjean de peste 30 de ani, Dumitru Călugăru, numit de apropiaţi „Mitică”, se pregăteşte de participarea la două concursuri internaţionale, unul în octombrie, şi cel de-al doilea în noiembrie.

Gorjeanul Dumitru Călugăru va participa în lunile următoare la două festivaluri, unul la Gura Humorului şi altul în Slovenia. „Trebuie să mă apuc repede de filmat şi să mă gândesc la un cadru bun. Voi trimite acelaşi film la ambele festivaluri. Trebuie să ajungă în ambele locaţii până la mijlocul lunii septembrie”, ne-a declarat cineastul. Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Gura Humorului va fi pentru prima dată internaţională, iar Dumitru Călugăru este un fidel al festivalului. „Încă de la prima ediţie merg la acest festival, asta însemnând că de 29 de ani”. Până în prezent, aproape an de an, cineastul s-a întors de la Gura Humorului cu câte un premiu sau chiar mai multe. „Au fost situaţii când n-am luat nimic, dar n-am fost dezamăgit”.
Stă rău cu finanţările
Odată ce ideea de film îi va veni, Mitică este de părere că îl va filma în maxim două zile, totul depinzând şi de locaţia aleasă. „Trebuie să mă limitez la distanţă şi la posibilităţile financiare. Şi pentru acest film voi lua bani din bugetul familiei şi sper că mă vor mai ajuta oameni cu suflet. Eu n-am nevoie de bani pentru persoana mea, ci pentru cultură”, a completat gorjeanul.
Adesea, acesta a pierdut timp şi bani din cauza promisiunilor de sponsorizare. Pentru că vrea să facă şi data asta un film bun, de calitate, în prezent el aleargă după sponsorizări, însă nu se mai lasă dus cu vorba. Festivalul din Slovenia va avea loc în luna noiembrie, iar în această ţară Dumitru Călugăru a adunat numeroase aplauze şi premii, filmele sale nefiind pentru prima dată prezentate acolo.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here