1 COMENTARIU

  1. Să fie o prostie sau o trădare de țară? Pentru că:

    1. NU se va elimina plata certificatelor de CO2, acesta fiind chiar MAI MULT decât la arderea cărbunelui! Într-un kil de cărbune mai găsești și sulf, și steril, și apă, și multe alte componente care scad procentul total de carbon care, prin ardere, se transformă în CO2. În schimb, gazul fiind pur, dioxidul de carbon produs este mult mai mult.
    Din alt punct de vedere, decarbonatarea cerută de UE nu înseamnă DESFIINȚAREA MINERITULUI DE CĂRBUNE DIN ROMÂNIA, ci doar eliminarea CO2-ului produs! Această eliminare poate fi realizată printr-o mulțime de metode, era suficient să se dorească asta și să se stea de vorbă cu niște chimiști, chiar și studenți! Sunt multe studii, chiar românești, care pot REZOLVA problema eliminării CO2 din gazele postcombustie, iar prețul este foarte mic, în comparație cu plata periodică a miliarde și miliarde de lei pentru certificatele verzi! Un mix exemplu doar, aici: https://xdocs.ro/doc/captarea-co2-postcomustie-edep-zo23mm72558m
    Prostie sau trădare? Care să fie?

    2. Din gazul metan se pot face medicamente, cauciucuri sintetice, mase plastice, fibre sintetice, îngrășăminte chimice și multe alte produse MULT MAI SCUMPE decât simpla ardere a gazului! Dăm iarăși drumul la petrochimie, Deci, DEZVOLTĂM ȚARA! Pe de altă parte, s-a încurajat masiv și din străinătate arderea gazului, ca nu care cumva să facem vreo dezvoltare a țării pe baza unei resurse naturale după care tânjesc atâția (de ce nu se face un PLAN DE ȚARĂ pe baza resurselor, oare ca să poată fi vândute mai rapid, în ciuda prevederilor Constituției, Art. 136 – Proprietatea: „(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în ADMINISTRARE (subl. mea) regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”???), dar nici să nu facem concurență, cu produse de înaltă tehnologie, „prietenilor” noștri din UE, SUA sau alte țări concurente economic!
    Prostie sau trădare? Care să fie?

    3. În loc să se bage banii („să se investească”, ar spune naivii) în arderea gazului, mai bine s-ar fi băgat banii ăștia în finalizarea construcțiilor hidrocentralelor de pe Jiu, de exemplu, sau în modernizarea Mintia (care s-a preferat să fie vândută spre tăiere, buldozerele intrând deja la muncă…), care ar fi dus la independența României din punct de vedere al energiei electrice și am fi fost, acum, în plină criză, un EXPORTATOR de energie!
    Prostie sau trădare? Care să fie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here