CEO a mutat depozitul de cărbune. Investiție de 45 milioane lei

1197

Complexul Energetic Oltenia a inaugurat, vineri, un depozit nou de cărbune la Roşia-Rovinari. Valoarea totală a investiţiei este de circa 45 de milioane de lei, aproape 10 milioane de euro. Depozitul funcționează în extravilanul comunei Fărcășești, fiind mutat de lângă blocurile din orașul Rovinari.

„Reamplasarea depozitului de cărbune de la EMC Roșia-Rovinari este una dintre investițiile prioritare derulate de CE Oltenia din punct de vedere al politicii de mediu și al responsabilității sociale a companiei. Dorindu-se eliminarea inconvenientelor create de funcționarea vechiului depozit de cărbune Roșia, amplasat în zona limitrofă a orașului Rovinari și a localităților Fărcășești și Roșia de Jiu, care genera disconfort populației din zonă în perioadele cu condiții atmosferice nefavorabile, CE Oltenia a depus eforturi semnificative pentru mutarea depozitului pe un alt amplasament”, a anunțat compania energetică.
Pe parcursul derulării proiectului, au existat o serie de „cauze de natură externă”, care au condus la prelungirea termenului de execuţie. Depozitul trebuia finalizat de acum câțiva ani. Renunţarea la amplasamentul stabilit iniţial din cauza blocajelor intervenite în negocierile purtate cu proprietarii terenului pe care trebuia să se realizeze noul depozit de cărbune şi repoziţionarea acestuia pe un alt teren, contestaţiile depuse la procedurile de achiziţie a serviciilor de proiectare, lucrărilor şi echipamentelor necesare și emiterea autorizaţiei de mediu abia în anul 2017, din cauza solicitării Greenpeace de anulare a Acordului de mediu pentru scoaterea din circuitul silvic a unei suprafeţe de teren, sunt cauzele care au condus la întârzierea finalizării acestei importante investiții. Reprezentanţii CE Oltenia spun că amenajarea noului depozit de cărbune de la EMC Roşia-Rovinari a inclus o serie de măsuri de protecţie a factorilor de mediu, precum montarea panourilor fonoabsorbante pe o lungime de circa 2,5 km, atât înspre oraşul Rovinari, cât şi înspre comuna Fărcăşeşti, pentru obstrucţionarea dispersiei zgomotului către zona locuită. Vechiul depozit a fost închis pentru că nu respecta condițiile de mediu, fiind mult prea aproape de blocurile din Rovinari.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here