CEO a eșalonat la plată datoriile la bugetul de stat! A garantat cu grupurile 5 și 7 de la Turceni, evaluate la 63 de milioane de euro!

2322

Acționarii Complexului Energetic Oltenia au decis, în urmă cu două săptămâni, să eșaloneze obligațiile fiscale ale companiei energetice la bugetul de stat, pentru a avea bani în vederea achiziționării certificatelor de CO2. Producătorul energetic a trebuit să constituie, în favoarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), o garanție mobiliară sub forma sechestrului asiguratoriu asupra unor bunuri mobile, mai exact asupra a două grupuri energetice a căror valoare evaluată depășește 63 de milioane de euro, pentru ca eșalonarea să fie agreată.

La finele lunii martie a.c., conducerea CE Oltenia a propus acționarilor companiei să aprobe constituirea unei garanții mobiliare, sub forma sechestrului asiguratoriu pe unele bunuri ale acesteia pentru a putea garanta eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale și accesorii aferente datorate de producătorul energetic pentru cele nouă luni rămase din 2019. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a aprobat, pe 10 aprilie, solicitarea Directoratului CEO, iar mijloacele fixe care constituie garanția sub forma sechestrului asiguratoriu, în favoarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, sunt grupurile energetice 5 și 7 de la SE Turceni.
Cele două cazane de abur și morile de cărbune aferente au fost evaluate la peste 291 de milioane de lei, adică aproximativ 63 de milioane de euro.Administrația CEO a apelat la acest artificiu cu scopul de a folosi banii, pe care ar fi trebuit să-i plătească la bugetul de stat în luna aprilie, pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului precedent, termenul fiind ultima zi a acestei luni.CEO a constituit și alte garanții, alături de cele de stat, prin EximBank SA, și pentru creditul de 500 de milioane de lei contractat de la instituții financiare în același scop, adică achiziția certificatelor de emisii gaze cu efect de seră.
Andrei Cosmulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here