CEO a cerut acord de mediu pentru două parcuri fotovoltaice

1405

Complexul Energetic Oltenia a solicitat acordul de mediu pentru două din cele opt parcuri fotovoltaice prevăzute în planul de restructurare și decarbonare. Este vorba de construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 110 MW pe halda interioară Rovinari-Est și a unuia cu o putere instalată de circa 17 MW pe Halda Bohorelu – U.M.C. Jilț.
Primul parc prevede montarea unui număr de 250.020 panouri fotovoltaice. Acestea sunt formate din celule de siliciu care colectează energia din soare pentru a o transforma în curent alternativ. Terenul se află la circa 4,5 km de Sucursala Electrocentrale Rovinari, accesul auto făcându-se pe drumurile tehnologice de acces la fosta haldă Rovinari Est.
În schimb, pe halda de la Bohorelu se vor instala circa 44.000 de panouri fotovoltaice.
Ambele investiții au o valoare de circa 120 de milioane de euro. Durata de realizare a parcurilor este de 24 luni.
„Energia regenerabilă are un orizont pe termen mediu, iar Europa a stabilit deja anul 2030 ca anul în care consumul de energie va fi 35% din surse regenerabile. Principala atracție a energiei solare este că, spre deosebire de alte surse, nu generează emisiile poluante nici direct, nici indirect. Odată ce s-a instalat setul solar, nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de seră. Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive”, potrivit documentației CEO.
Planul de restructurare al CE Oltenia cuprinde proiecte de 2060 MW pentru construirea de parcuri fotovoltaice şi centrale pe gaze, finanţate din Fondul de Modernizare. Cele opt parcuri fotovoltaice au o capacitate instalată de 735 MW şi sunt în valoare de aproape 671 de milioane de euro.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here