Ce mesaje transmit plantele

382
planta222Îţi iubeşti şi îţi îngrijeşti plantele cu mare drag şi petreci ore întregi acordându-le atenţia necesară.
Şi totuşi, există destule momente când acestea nu arată aşa cum ar trebui. Ba se ofileşte câte o frunză, ba au frunzele pătate sau răsucite, ba au vârfurile uscate sau cu pete brune. Este clar că ceva nu le prieşte.

Însă ce? Chiar dacă pare greu de crezut, acum, în prag de iarnă, plantele suferă foarte mult tocmai din cauza condiţiilor “privilegiate” în care trăiesc. Din cauza căldurii în exces, a udării abundente sau a aerului uscat din cameră. Însă partea bună este că plantele atunci când suferă, transmit imediat mesaje în exterior, prin modificarea aspectului frunzelor.

Planta are aspect ofilit, uscat
De regulă ofilirea unei plante se produce mai degrabă din cauza udării în exces, decât a lipsei apei. Rădăcinile plantei nu trebuie să “băltească” în apă, pentru că imediat putrezesc.
O altă cauză pentru ofilire, în afară de lipsa apei, care se poate verifica la nivelul pământului (trebuie să fie umed, nu ud) este şi fertilizarea în exces, care duce deseori la “arderea” rădăcinii.
Fereşte-te de fertilizatorii prea concentraţi în fluor, cupru sau brom
Planta prezintă pe tulpină sau pe frunze bubiţe sau umflături.
Orice umflătură este semnul unei infecţii. În cazul plantelor aceste infecţii sunt cu ciuperci sau bacterii. Tratamentul se face cu un fungicid universal, iar în cazul în care nu dă rezultate se trece la unul specific. Obligatoriu în cazul infecţiilor se tratează şi plantele “vecine” cu bolnăvioara, deoarece bacteriile şi fungii trec uşor de la o plantă la alta şi deşi poate încă nu prezintă simptome, planta afectată îţi va îmbolnăvi alte plante în curând. O alta cauză a apariţiei bubiţelor poate fi expunerea la lumină prea intensă. Mută planta pentru 24 de ore într-un loc cu intensitate solară diminuată şi vezi cum reacţionează. Dacă observi progrese, mai las-o acolo un timp.
Frunze decolorate
De regulă plantele cu frunze în culori aprinse au nevoie în permanenţă de fertilizatori, pentru menţinerea coloritului. Dacă observi pete decolorate pe frunze, atunci îi poţi administra fertilizatori diluaţi, prin aplicare directă în pulverizare sau prin udarea solului, pentru a beneficia toată planta.
O altă cauză a decolorării frunzelor este şi pământul întărit din ghiveci, care împiedică rădăcinile plantei să respire. Afânează solul cu un beţişor şi amestecă partea de la suprafaţă cu puţin nisip. Va păstra solul mai aerisit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here