Calluna, rozul din zăpadă!

4122
200x180_calluna[1]Calluna vulgaris, sau iarba neagră, cum i se mai spune în popor, este o plantă tufoasă de mici dimensiuni, care ajunge la 25-50 cm. Din rădăcină pornesc tulpini subţiri, lemnoase, cu frunze opuse de mici dimensiuni şi de culoare verde închis. Florile, de culoare roz în special, sunt mici şi dispuse pe aproape întreaga lungime a tulpinilor.

Alte culori în care Calluna este cultivată sunt alb, mov şi roşu. Florile apar la sfârşitul toamnei şi ţin toată iarna şi primăvara. După ce trec florile apar fructele, care sunt de forma unor capsule rotunde. Planta creşte în zonele aride montane, în special în zonele cu sol acid (păduri de conifere). Contrastul dintre florile movulii şi verdele crud al frunzelor este la mare căutare în întreaga Europă. Mai mult, faptul că este înflorită iarna, chiar şi acoperită de zăpadă, o face des întâlnită în grădinile din staţiunile montane.

Deşi nu e o plantă pretenţioasă, trebuie să fim atenţi cu ea
Calluna nu este o plantă pretenţioasă. Nu tolerează însă foarte bine căldura, perioada ei de înflorire fiind toamna-iarna, când temperaturile sunt mai scăzute. Solul trebuie să fie acid. Este indicat să folosim pământ de azalee, în care plantele din familia Ericaceae, din care face parte şi Calluna, se dezvoltă foarte bine. Pentru menţinerea acidităţii se poate stropi solul plantei cu câteva picături de oţet în apă o dată la câteva săptămâni ori se pot îngropa în jurul rădăcinilor câteva ace de brad.
Calluna creşte cel mai bine în plin soare, dar tolerează şi umbra parţială. Nu se udă din abundenţă şi nu trebuie lăsată apă în jurul rădăcinilor. Plantele cultivate în ghiveci trebuie să aibă un drenaj foarte bun.
Calluna vulgaris se înmulţeşte foarte uşor
Calluna se înmulţeşte foarte simplu, prin divizarea tufelor. O altă metodă este prin lăstari noi (tulpini noi cu frunze), care se taie în aprilie. Lăstarul prelevat trebuie să aibă 4-5 cm. Lăstarii se acoperă integral cu pământ, într-un ghiveci cu pământ bogat, amestec de turbă şi nisip. Cam în două săptămâni vor prinde rădăcini şi în curând vor apărea şi la suprafaţă semnele încolţirii.
Selecţie realizată de Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here