Cabanieri din Rânca, amendaţi de comisarii de mediu

371

cabane ranca facuta de mineReprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu au verificat săptămâna trecută şase cabane din staţiunea montană Rânca. Administratorii acestora au fost chemaţi la sediul instituţiei până vineri cu documentele funcţionării cabanelor, iar pentru nereguli, aceştia riscă sancţiuni drastice.

Controale urmate de sancţiuni… Aceasta este activitatea din zilele următoare a comisarilor de mediu gorjeni.

Administratorii a şase cabane din zona Rânca au fost invitaţi la sediul Gărzii de Mediu Gorj cu documentaţia clădirilor, termenul limită fiind ziua de vineri a acestei săptămâni.

“Am verificat modul în care aceste unităţi evacuează apa menajeră. La faţa locului, am constatat că evacuarea se face direct în pădure, fără a avea fosă septică, încălcându-se astfel condiţiile de mediu”, a declarat Ovidiu Ilie, comisar şef al Gărzii Judeţene de Mediu.

Din cele şase cabane, trei sunt proprietate privată, iar celelalte trei sunt trecute pe persoane juridice, una din Constanţa şi două din Bucureşti.

Conform lui Ilie, legislaţia de mediu în vigoare prevede în aceste cazuri amenzi între 30.000 şi 60.000 de lei pentru cabanele neautorizate, iar cei care au autorizaţie pot primi între 50.000 şi 100.000 de lei, pe motiv că nu au respectat condiţiile de mediu din autorizaţia respectivă.

Obştile săteşti, luate în vizor

Tot până vineri, au termen şi reprezentanţii a trei obşti care funcţionează în zona limitrofă staţiunii Rânca să se prezinte la sediul Gărzii de Mediu Gorj. “Pe terenul acestora am depistat depozite necontrolate de deşeuri şi probabil că le vom impune salubrizare deoarece sancţiuni au mai primit.

Totul depinde şi daca ne prezintă un plan de ridicare a deşeurilor şi salubrizare a zonei. Astfel vor scăpa de amenzi, însă vom păstra vigilenţa faţă de ei”, a precizat Ovidiu Ilie.

În perioada următoare, comisarii de mediu gorjeni vor efectua două controale, unul la Mina Tehomir care aparţine de Complexul Energetic Turceni, şi un altul la Mina Ploştina, parte a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Verificările au ca şi tematică modul în care se respectă obligaţiile de mediu în urma activităţii desfăşurate de cele două mine.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here