Bilanţul caniculei: lipotimii şi accidentări la scăldat – Peste două sute de prezentări la UPU în doar două zile

544

Zilele caniculare de la sfârşitul săptămânii trecute i-au scos pe gorjeni din case. Cei mai mulţi au mers la scăldat, o parte dintre ei ajungând de la piscină direct la medic. În doar două zile, cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe au acordat îngrijiri unui număr impresionat de persoane, peste două sute. Au fost înregistrate şi cazuri de lipotimii.

Cele două zile de caniculă, de la sfârşitul săptămânii trecute, au dat mari bătăi de cap medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pe lângă cazurile de lipotimii, obişnuite pentru perioada caniculară, medicii s-au confruntat cu un aflux de tineri şi chiar copii, care s-au accidentat la piscină. „Am avut peste 230 de prezentări în două zile. Au apărut cazuri de lipotimii, putem aduce în discuţie vreo 4-5 lipotimii în două zile, precum şi numeroase accidentări la ştranduri, de unde ne-au venit pacienţi cu diverse plăgi tăiate, contuzii la antebraţ, glezne. S-a remarcat o creştere a numărului cazurilor acestei patologii”, a declarat medicul Ramona Oprea, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu
Nici medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj nu au avut linişte în zilele toride. Numărul solicitărilor a crescut odată cu temperaturile. „Solicitări au fost mai mari în timpul caniculei specifice persoanelor cu afecţiuni cardio-vasculare, copiilor, bătrânilor, dar apropo de cazuri grave nu s-au înregistrat. S-au înregistrat lipotimii datorate caniculei acum două zile, în număr mai mare. Solicitările sunt influenţate şi cresc complicaţiile cardio-vasculare în perioada aceasta, fie că este tură de zi sau de noapte”, spun reprezentanţii unităţii.

Canicula revine
Vara încă nu s-a terminat, iar meteorologii anunţă din nou un val de căldură în următoarele zile. Astfel, medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Se recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. „Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice”, mai spune medicul Mihai Moisescu.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here