Toţi cei patru elevi olimpici din judeţul Gorj care au participat la sesiunea specială a Bacalaureatului, au reuşit să promoveze examenul. Unul dintre ei se poate chiar lăuda că a obţinut una dintre cele două medii de 10 înregistrate în cadrul acestei sesiuni.
În perioada 18 – 29 mai, în Ilfov, s-a desfăşurat sesiunea specială a examenului de Bacalaureat destinată absolvenţilor de clasa a XII-a, care fac parte din loturile naţionale pentru competiţii internaţionale. Anul acesta, peste 90% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul. Printre aceştia se numără şi patru olimpici gorjeni: Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu), Andrei Comăneci (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu), Mădălin Dorian Gheban (Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu) şi Alexandru Mihăiţă Mănescu (Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu).
Olimpic de 10 la BACOlimpicul internaţional Dumitru Călugăru a reuşit performanţa de a promova examenul de Bacalaureat cu media 10, obţinând nota maximă la Limba română, Matematică şi Chimie. Un alt elev olimpic de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, Andrei Comăneci, a promovat examenul maturităţii cu media 9,61, obţinând nota 9,45 la Limba română, 10 la Matematică şi 9,40 la Informatică. Mădălin Gheban, de la Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, a obţinut media 8,01 (7,55 la Limba română, 7,50 la Istorie şi 9,00 la Geografie), în timp ce colegiul său, Alexandru Mănescu, a promovat examenul cu media 6,71 (5,10 la Limba Română, 5,95 la Istorie şi 9,10 la Geografie).
Pentru alte câteva mii de absolvenţi de liceu din Gorj, BAC-ul începe pe 8 iunie
Dacă pentru Dumitru Călugăru, Andrei Comăneci, Mădălin Dorian Gheban şi Alexandru Mihăiţă Mănescu emoţiile s-au încheiat, alte câteva mii de absolvenţi de liceu din judeţul Gorj se pregătesc de examen. Prima sesiune a Bacalaureatului va debuta în data de 8 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată în perioada 10 – 12 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. În perioada 15 – 19 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, iar în perioada 22 – 26 iunie cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise se vor desfăşura în perioada 29 iunie – 3 iulie, după următorul calendar: 29 iunie – Limba şi literatura română; 30 iunie – Limba şi literatura maternă; 1 iulie – proba obligatorie a profilului; 3 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în data de 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 7 – 9 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat vor fi afişate în cursul zilei de 10 iulie. La nivelul judeţului nostru, pentru prima sesiune a Bacalaureatului au fost stabilite 12 centre de examen şi trei centre de evaluare. Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, candidaţii din promoţiile anterioare care au susţinut cel puţin de două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului în acest an trebuie să achite suma de 240 de lei. În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut în sesiunile trecute de cel puţin două ori examenul de bacalaureat se face diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le susţine candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat.
Roxana Lupu