Artizanii divizării CEO, pleacă după ce își îndeplinesc ,,misiunea”!

4828

Prin implementarea Planului de restructurare şi, implicit, a celui de decarbonare, în care sunt implicaţi atât investitori privaţi, cât şi importante instituţii financiare internaţionale şi bănci comerciale, CE Oltenia va deveni o companie viabilă, pregătită pentru tranziţia energetică. Așa era prezentat Planul de restructurare a companiei energetice din Gorj, înaintea de plecarea Lăcrămioarei Pințea Diaconu, fost membru în Directoratul CEO, șefa echipei care a elaborat strategia de restructurare și decarbonare a producătorului energetic. În decembrie, anul trecut, atunci când a plecat din Directorat, CEO a dat, în premieră, un comunicat de presă, deși, în perioada de peste un deceniu de funcționare mai plecaseră membri din conducere, în care o glorifica pe Lăcrămioara Diaconu și se menționa că prin implementarea Planului de restructurare, compania ,,a reușit astfel să elimine un posibil scenariu de insolvență”. În acea perioadă, ,,s-a reușit” divizarea companiei, adică externalizarea termocentralei Craiova II și preluarea acesteia de către municipalitatea craioveană. Există voci potrivit cărora lui Constantin Bălășoiu și el membru în Directorat, din noiembrie 2017, în prezent director al Direcției Strategie Dezvoltare, i-a fost prelungit contractul de muncă cu trei luni, deși era pensionabil, pentru a definitiva Filiala de lignit, parte a Planului de restructurare a CEO.

,,Vom asista, probabil, la cea mai mare transformare din sectorul energetic din România”, afirma într-un interviu Lăcrămioara Diaconu Pințea.
Când a plecat din Directoratul CEO, compania a proslăvit-o, într-un comunicat de presă. ,,În cei aproape trei ani petrecuți la CE Oltenia, Lăcrămioara Diaconu-Pințea a făcut parte din echipa care a condus proiectarea, aprobarea și implementarea unui program masiv de transformare, care cuprinde un Plan de Restructurare pentru activitatea existentă, dar și un plan de decarbonare cu investiții în noi proiecte de energie solară și gaze. Programul de transformare în valoare de aproape 4 miliarde de euro este susținut de un ajutor de stat de cca 2,7 miliarde de euro și are în vedere diversificarea mixului energetic și tranziția la surse de energie mai puțin poluante, pentru ca CE Oltenia să redevină o companie viabilă, fiind o parte esențială a Sistemului Energetic Național.
Planul de Restructurare astfel elaborat, în colaborare strânsă cu instituțiile direct implicate în activitatea CE Oltenia, dar și cu partenerii și colaboratorii externi, a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și este în faza de implementare. Compania a reușit astfel să elimine un posibil scenariu de insolvență și să înceapă implementarea măsurilor pentru noile investiții, respectiv construirea a două centrale pe gaze și a opt parcuri fotovoltaice”, se arăta în comunicatul remis presei de către CEO, pe 29 decembrie, anul trecut.
Ce s-a reușit atunci? Externalizarea termocentralei Craiova II. În urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al SE Craiova SA, Dan Vasile, au semnat acordul de finanțare pentru proiectul „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW, cu finanțare din PNRR, în valoare de aproape 1,3 miliarde de lei.
CEO n-a reușit să semneze nici măcar un singur accord de finanțare pentru grupurile pe gaze de la Ișalnița și Turceni, dar continuă…
… divizarea parțială în scopul separării activității de lignit și înființarea unei filiale de lignit.
Două echipe cheie au lucrat în CEO la Planul de restructurare, după cum erau prezentate lucrurile, în anii trecuți: una de strategie și cea de proiecte de investiții. Membrii din Directorat au fost ”owneri/ proprietari de măsură de restructurare”, după cum erau prezentați de Lăcrămioara Diaconu: ,,Toată munca din spatele obținerii ajutorului de stat a fost susținută de echipele de consultanți ai PwC și Energobit și al căror rol a fost esențial în succesul demersurilor CE Oltenia”.
Constantin Bălășoiu a făcut și el parte din Directorat și, implicit din echipa de owneri. Bălășoiu îndeplinește condițiile de pensionare, însă administrația CEO a decis să-i prelungească contractual individual de muncă, cu trei luni, pentru a definitiva divizarea companiei prin înființarea filialei de lignit.
Bălășoiu este director al Direcției Strategie Dezvoltare, iar CEO și-a luat angajamentul, prin Planul de restructurare revizuit, că va înființa noua structură în septembrie-octombrie 2023. Apoi, Bălășoiu poate să plece la o pensie liniștită.
Ce lasă în Gorj acești owneri ,,externi”? Incertitudine și disperare!
Claudiu Matei

2 COMENTARII

  1. De fapt, aceasta politica pentru distrugerea CEO a inceput de prin anii 2015.Cu acor
    dul si asentimentul administratiilor si a liderilo sindicali din energie si minerit. Si atunci latrau de mama focului, iar acum fac pe inocentii! Derbedei, inconstienti, semidocti cu interese personale!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here