Artiştii de la “Brâncuşiana 2011” îşi dezvelesc operele

465

valentin duicuTabăra de Sculptură „Brâncuşiana 2011” îşi va închide în câteva zile porţile acestei ediţii. Cei şapte sculptori care au lucrat vreme de trei săptămâni la operele lor le vor arăta publicului mâine când va avea loc vernisajul taberei.

Tabăra de Sculptură „Brâncuşiana” şi-a reluat activitatea în data de 19 august când celor şapte sculptori le-a fost predat materialul pe care l-au prelucrat şi şlefuit vreme de trei săptămâni şi pe care mâine îl vor expune publicului în forma sa finită. Sub manageriatul direct al Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, „Brâncuşiana” are ca şi colaboratori-organizatori Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia Artiştilor Profesionişti Gorj, Asociaţia „Pro Vertical”. “Am propus ca Tabăra de sculptură de la Târgu-Jiu să nu fie numai un loc unde sculptorii îşi manifestă talentul şi comunică, ci şi o şcoală de sculptură. În fiecare an, la tabără vor participa tineri alături de câţiva maeştri. În acest an, avem trei sculptori tineri care au lucrat de zor în ultimele săptămâni, şi anume Grigore Mihnea şi Mihai Balko din Bucureşti, şi Valentin Duicu din Târgu-Jiu. Alţi patru consacraţi participă în persoanele lui Eugen Barzu de la Timişoara, Neculai Băndărău şi Liviu Russu de la Bucureşti, şi Paul Popescu, un sculptor gorjean cu o cotă foarte bună. Avem şi un critic de artă, recunoscută în peisajul criticii de artă româneşti, Luiza Barcan, care va scrie despre ce se întâmplă la simpozion, şi care va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte calitatea operelor”, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură, organizatorul principal al evenimentului.

Marmură de 9.500 de lei

IMG_7969Anul acesta, organizatorii spun că s-a luat decizia folosirii ca şi material al operelor marmura, printre calităţile acesteia numărându-se rezistenţa în timp şi aspectul lucrărilor. “Am ales marmura împreună cu artistul Paul Popescu, deplasându-ne la Cariera de marmură Ruşchiţa. Nici nu a costat foarte mult deoarece cei de acolo au înţeles că va fi folosită pentru artă, aşa că am plătit circa 9.500 de lei. Sunt nişte opere minunate care acum sunt la ultima finisare şi la care s-a lucrat câteva săptămâni”, a precizat Ovidiu Popescu. Nu vor exista premii, ci va fi o primă de drepturi de autor în valoare de 1.000 de euro pentru fiecare participant la simpozion. Bugetul total al ediţiei 2011 a „Brâncuşiana” este de circa 70.000 de lei, un buget adaptat condiţiilor de criză, din care 40.000 de lei este cotizaţia Lafarge România.

Triplu eveniment într-o singură zi

Mâine, 9 septembrie, la Târgu-Jiu, vor avea loc, pe lângă vernisajul Taberei de Sculptură „Brâncuşiana”, şi o expoziţie de pictură „Stare de spirit” realizată de „Artiştii luminii” ai Tonitza Art Group din Suceava. În cadrul Acesteia vor fi expuse 54 de lucrări în ulei pe pânză şi 22 de lucrări în tehnic dual view ale următorilor artişti: Cristina Lauric, Anamaria Ovadiuc, Angelica Mirela Pagu, Cătălin Alexandru Chifan, Cristina Iacob, David Croitor, Dumitru Rusu, Gabriela Popoveniuc, Gabriel Gheorghiu, Oana Chinchişan, Rodica Postolache. După expoziţia de pictură de la orele 11:00, o oră mai târziu va fi lansată cartea „Sterilet” a scriitorului Carol Hârşan, cu prezentări făcute de profesor dr. Elena Roată şi profesor univ. dr. Emil Moroianu. “O carte bună despre Rău, factorul X, de la întemeierea lumii până azi. O carte bună despre o Lume ticăloşită, contaminată de ură, dispreţ, nesimţire şi nepăsare”, spune Elena Roată despre volumul „Sterilet”.Evenimentul de maximă importanţă al zilei şi anume vernisajul „Brâncuşiana”, va avea loc la Atelierele UAP Gorj din zona Debarcader de la orele 13:00.”În data de 9 septembrie putem spune că va fi cel mai mare eveniment în domeniul artelor vizuale care a avut loc în zona noastră. Se vor întrepătrunde pictura cu arta digitală şi cu sculptura”, a precizat directorul Centrului Municipal de Cultură.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here